Tuulepargi loojad soovivad koostööd

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

OÜ Nelja Energia, kes toodab elektrienergiat Viru-Nigula tuulepargis, tegi vallale ettepaneku luua mittetulundusühing, mis aitaks hinnata võimalikke keskkonnariske ning rahastada omavalitsusele olulisi ettevõtmisi.



OÜ Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus ütles, et nemad oleksid valmis maksma mittetulundusühingule elektritootmiselt teenitud rahast teatud protsendi, mis valla esindajatega kokku lepitakse.

"Sellest sum­mast saaks Viru-Nigula vald finantseerida näiteks keskkonnaprojekte. Kuid kõnelused omavalitsuse esindajatega veel käivad ning võimalik, et summasid saaks kasutada ka muude valla jaoks oluliste tegevuste jaoks," rääkis Kruus.

Teha midagi rahva heaks
Loodava mittetulundusühingu juhatusse kuuluksid nii tuuleenergia tootja kui omavalitsuse esindajad. "Nii saaksime omavahel koostööd teha ning otsida lahendusi ka võimalikele probleemidele," selgitas Kruus.

Tema sõnul OÜ Nelja Energia mõistab, et Viru-Nigula lähedal Tüükris asuv tuulepark mõjutab kohalikke ning tekitab vahel mõningaid ebameeldivusi. "Seepärast tahamegi midagi ka siinse rahva heaks teha," põhjendas Kruus.

Viru-Nigula vallavolikogu esimees Raivo Heinmets ütles, et volikogu valis omalt poolt kaks omavalitsuse esindajat, kes kuuluksid ühingu juhatusse.
Valla esindajateks kinnitati Viru-Nigula vallavanem Ervins Veitsurs ja volikogu aseesimees Kristel Hani.

Heinmets kiitis OÜ Nelja Energia head algatust ja leidis, et vald on kindlasti koostööst ettevõttega huvitatud. Samas nentis Heinmets, et mittetulundusühing on veel asutamata ning konkreetsest tegevuskavast vara rääkida.

Viru-Nigula tuuleparki püstitati kaheksa kolmemegavatise võimsusega tuulegeneraatorit 2007. aastal. Selleks et tuulepargis saaks elektrienergiat täisvõimsusel toota, et tuulegeneraatorid töötaksid tõrgeteta, on tulnud teha pikalt testimisi. Samuti on nähtud tuulepargi käivitamisel vaeva, et elektrienergia tootmine oleks sada protsenti ohutu ning vastaks OÜ Elering (varem Eesti Energia tütarfirma OÜ Põhivõrk) võrgunõuetele.

"Täna võib öelda, et park on valmis, tuulikud on kõik elektrivõrgus ja elektrienergiat toodetakse ja müüakse, kuid siiski on veel mõni väike tehniline asi, mille peame saama elektri ülekandega tegeleva ettevõtte OÜ Elering nõudmistele vastavaks," rääkis Kruus ja lisas, et OÜ Elering nõuded tuleb täita, kuid igapäevane töö häiritud ei ole.

Veel üks tuulepark
OÜ Nelja Energia kavandab Viru-Nigula valda Kunda linna lähistele Ojakülla ka teist, kolme tuulikuga tuuleparki.

"Vald kehtestas tuulepargi detailplaneeringu möödunud aastal, praegu käivad projekteerimistööd," selgitas Kruus.
Taotleda on vaja veel ehitusluba ning siis saab tarnida tuulegeneraatorid ning muud vajalikud seadmed.

"Loodame eeltöödega valmis jõuda tänavuse aasta jooksul, park on kavas tööle panna järgmisel aastal," rääkis OÜ Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles