Toomas Herm: Advokaate toitvad tõendid

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Herm
Toomas Herm Foto: Virumaa Teataja

Olen alati kohtusaalis mõel­nud, et mida advo­kaadid klienti kaitstes tegelikult mõtlevad.


Rahvaliidu tuntud endine esi­mees Villu Reiljan mõisteti pistiseasjus riigikohtus süüdi. Teda kohtus kaitsnud tuntud ad­vo­kaat Aivar Pilv kinnitas meediale, et kaebavad kohtuotsuse edasi Euroopa inimõiguste kohtusse.

Vandeadvokaat toob põhjenduseks, et kohus ei ole vastanud kaitsjate esitatud küsimustele, mis on õigusemõistmisel olulised. Maakeeli öeldes peavad advokaadid kohtu põhjendusi üldsõnalisteks, süütõendid kas üldse puuduvad või on küsitava väärtusega.

Mis on tõendid? Kujutage ette, et kodanik A autosse istub kodanik B. Autoomanikule tundmatu kodanik B on turske kehaehituse, siilisoengu ja kähiseva häälega mees, kes kannab nahktagi ja musti päikeseprille. Kahte ränka armi kodanik B näos on lihtsalt võimatu mitte tähele panna.

Kutsumata külaline väidab, et kodanik A on talle mingi sum­ma võlgu ja see tuleks nüüd kiiremas korras ära maksta.

Rääkimise ajal tõstab kodanik B püstolit ühest taskust teise.
Seda kõike mitte ähvardusena võtta saab ainult idioot, sest üksnes lollid ei karda ega saa adekvaatselt aru, mis nende ümber toimub.

Aga kohtus seda ähvardusena ei võeta, sest ähvardusel peab olema oma kindel vorm. Et kui sa ei tee seda või ei jäta tegemata, siis mina teen seda või jätan tegemata. Püstoli ühest taskust teise tõstmist ähvarduse üheks osiseks ei tõlgendata, sest kui inimesel on relvaluba, siis võib ta oma tukki ühest taskust teise paigutada nii palju kui süda ihaldab.

Võtame teise näite pistisevõtmises süüdi mõistetud endise kohtuniku Ardi Šuvalovi kaasusest. Kui õigesti mäletan, siis mõnel jutuajamisel nimetas pistise vahendaja kohtunikku “direktoriks” ja pistise pakkujat “õpilaseks”.

Kas on pistise nõudmine tõendatud lausega, et direktor saab väga vihaseks, kui õpilane halvasti käitub. Muidugi ei ole see tõendiks, kuid asjaosalised saavad ise väga hästi aru, millest jutt käib. Kohtus võivad aga vestluse sisu selgitada lihtsalt: “Tegime natuke pulli.”

Vaat sedapsi on nende tõenditega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles