Vaata, mida räägivad valimisnimekirjade esinumbrid debatil teatrikohvikus

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rakvere teatri kohvikus oli eile suur Lääne-Virumaa valimisdebatt, kus rahva ette astusid Marko Pomerants (IRL), Anti Poolamets (EKRE), Emil Rutiku (EVE), Rannar Vassiljev (SDE), Valdo Randpere (reformierakond) ja Kristiina Ojuland (RÜE). Keskerakondlane Siret Kotka teatas, et tema ei saa debatil osaleda. Paraku ei ole teda näha olnud ka teistel suurematel väitlustel. Kotka asemel esindab keskerakonda debatil Andres Jaadla.

Teatrikohviku saal oli rahvast pilgeni täis, laudade taga oli lisaks huvilistele kohad sisse võtnud ka suur hulk Lääne-Virumaal riigikogusse kandideerivaid inimesi.

Esimeses voorus panid moderaatorid Rein Sikk ja Aarne Mäe proovile kandidaatide teadmised Lääne-Virumaa kohta.

Andres Jaadla teadis enam-vähem täpselt maakonna elanike arvu, Anti Poolamets aga ei teadnud Lääne-Virumaa kõrgaimat mäge ja pakkus selle kõrguseks 50 m vähem kui tegelikult.

Valdo Randpere luges üles maakonna omavalitsusüksused, Kadrina unus meelest.

Emil Rutiku pakkus maakonna pikimaks jõeks Kunda ja 60 km, õige oleks olnud 69 km.

Marko Pomerants teadis, et Rägavere nime kandev küla asub Tapa vallas.

Rannar Vassiljev pidi üles lugema teatri juhid läbi ajaloo. 17 nime meenutamine tundub ilmselt igaühe jaoks lootusetu.

Kristiina Ojuland sai ülesandeks Rakvere aukodanikud üles lugeda. Ta pakkus Arvo Pärti, Edith Kotka-Nymanit ei suutnud aga meenutada.

Teine küsimus Jaadlale käsitles tänavusi maakonna vapimärgi laureaate. Rakvere linna kroonimärgi laureaadid luges Jaadla ette, maakonna omasid aga meenutada ei suutnud.

Anti Poolamets pakkus õigesti, et eelmistel valimistel kogus Lääne-Virumaal kõige rohkem hääli Indrek Saar.

Valdo Randpere sai ülesandeks loetleda Lääne-Viru maavanemad. Seitsmest suutis ta välja mõelda kolm.

Emil Rutiku pidi teadma aasta tegu 2014, kuid jäi sellega hätta.

Rannar Vassiljev otsis maakonna suurimat järve, kuid Ohepalu järv jäi leidmata.

Edasi läks poliitikaks.

Anti Poolamets laenas keskerakonna loosungit ja lubas, et EKRE teeb teisiti. "Uustulnukad ei pääse löögile, konkurents on ebaaus - Savisaar kulutas oma uisureklaamile sama palju kui EKRE kogu oma valimiskampaaniale," sõnas ta.

Kristiina Ojuland lisas, et Eesti poliitiline maastik vajab uusi nägusid ja värsket verd.

Valdo Randpere uskus, et tema elukogemus aitab tal poliitikas hästi hakkama saada. "Jätkaksin sama entusiastlikult, et kõigi elu paremaks muutuks," sõnas ta.

Emil Rutiku tegi ettepaneku, et ükskõik kes ka riigikogusse pääseb, võiks vähemalt korra aastas käia Rakveres inimestega kohtumas käia ja küsimustele vastata.

Kristiina Ojuland ütles, et RÜE on täitnud oma lubaduse ja toonud poliitikasse uusi nägusid ja rohkelt naisi.

Rannar Vassiljev kinnitas, et ei saa kindlasti hakkama kõikides valdkondades, kuid lausus, et rahanduses on ta tugev ning on valmis sellel alal jätkama.

Andres Jaadla rääkis, et omab saadikutööks vajalikku juriidilist haridust ning ei pea häbenema Rakveres tehtut.

Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev küsis Kristiina Ojulandilt, kuidas RÜE kavatseb eesti rahva nii kiiresti terveks teha, nagu lubatud on.

"RÜE missiooniks on teha ära tervishoiureform," lausus Ojuland. Perearste on vaja juurde saada, perearstide keskmine vanus on väga kõrge, puudub valitsuse poolt paika pandud plaan, kuidas noori arste motiveerida.

Marko Pomerants arvas, et lihtsaid lahendusi selles valdkonnas ei ole. "Palkade erinevus Eesti ja Soome vahel on selge ja ükski valitsus ei suuda seda nelja aastaga võrdustada," lausus ta.

Anti Poolametsa hinnangul peaks noortel arstidel olema vähemalt viis aastat kodumaal töötamise kohustus, et me ei koolitaks arste tühja.

Emil Rutiku hinnangul algab meie tervis suures osas meist endist ja meie toidulauast. Tuleb süüa kohalikku ja puhast toitu.

Haiki Hallik küsis Marko Pomerantsilt haldusreformi kohta.

"Niisama edasi tiksumine ei ole mõistlik ja sunniviisiline haldusreform on vajalik," lausus Pomerants.

Kristiina Ojuland meenutas, et IRLil oli väga hea plaan haldusreformiks, mis aga tagasi lükati ja viis ka ministri tagasi astumiseni. "Haldusreform tuleb ära teha," lisas ta.

Rannar Vassiljevi sõnul on haldusreform vajalik. "Oluline on see, et pannakse paika, kes mis funktsioone peab täitma," sõnas Vassiljev.

Valdo Randpere hinnangul tooks sunniviisiline ühendamine kaasa suure vastuseisu.

Anti Poolamets: "Kui me ei anna omavalitsusele raha juure, jäävad funktsioonid täitmata."

Andres Jaadla arvas, et erakonnad lepivad pärast valimisi siiski omavahel kokku ja haldusreform saab mingil moel teoks.

"Valukohad on esmatasandi tervishoid ja gümnaasiumiharidus ja kui me jääme vabatahtlikkuse juurde, siis vahed ainult kasvavad - suured muutuvad tugevamateks ja väikesed jäävad viletsamateks," rääkis Pomerants.

Rannar Vassiljevi hinnangul oleks vaja kahetasandilist omavalitsust, kus näiteks just need teemad leiaksid lahenduse maakonna tasandil.

Ojulandi sõnul ei ole alla 6000 elanikuga omavalitsus jätkusuutlik.

Küsimused omavahel.

Marko Pomerants Anti Poolametsale: "Kuidas kavatseb EKRE saavutada erisuse toiduainete käibemaksu osas kui EL on minimaalne käibemaks 15%?"

Poolamets: "Erisused on võimalikud ning lubatud ja paljudes Euroopa riikides on toidu käibemaks alla kümne protsendi."

Valdo Randpere tõi näite, et iirimaal on toiduainete käibemaks null, aga toidu hinnad Euroopa kõrgeimad.

Randpere Vassiljevilt: "Kas te kehtestate astmelise tulumaksu?"

Vassiljev: "Kui partner seda aktsepteerib. Meie nägemus on selline, et kõikidel, kes teenivad alla 1800 euro kuus tulumaks väheneks, teistel tõuseks."

Rutiku Ojulandilt: "Kas on üldse kuidagi võimalik kaasa rääkida ja oma panus anda, kui jutt käib ju kogu aeg nelja erakonna vahel?"

Ojuland: "Uut erakonda tehes mõistan, et auk kivi sisse ei tule väga kiiresti. Seekord tulevad valimised teisiti. Inimesi on debattidel osalemas ja kaasa mõtlemas rohkem kui kunagi varem ja uued tulijad on suutnud rahvast kaasata."

Vassiljev Randperelt: "Mina ei ole reformierakonna uue Põhjamaa lubaduses näinud erilist sidet Põhjamaadega. Kuidas sa kommenteerid?"

Randpere: "Me tahame olla sama jõukad kui Põhjamaad, aga me ei taha sellist maksusüsteemi ja paigaltammumist."

Ojuland Randperelt: "Mida plaanib reformierakond välja pakkuda seoses fosforiidiga?"

Randpere: "Tahame teha valmis strateegiliste maavarade kasutamise areguplaani. Kindlasti ei taha sõita üle kohalike inimeste ja omavalitsuste tahtmise."

Jaadla Vassiljevilt: "Sotsid ei ole väga aktiivselt debattidel osalenud. Miks ei käi?"

Vassiljev: "Haljalas eile ei käinud, sest olin juba poolteist kuud tagasi teatanud, et ei ole võimalik osaleda, noorte ürituse osas olen selgituse juba jaganud."

Poolamets Randperelt: "Miks on vaja kooseluseadust saja homopaari jaoks?"

Randpere: "Kooseluseadus puudutab kõiki inimesi, kes elavad koos, kuid ei ole abielus. 60% lastest sünnib väljaspool abielu ja neil ei ole samasuguseid õigusi, nagu abielus sündinud lastel."

Paul Lettens küsis Vassiljevilt, kuidas saaks maakonna elanike arvu suurendada.

"Regionaalpoliitika on keeruline valdkond. Üks variant oleks maksuerisus ehk madalam sotsiaalmaks nende jaoks, kes elavad ja töötavad väljaspool Harjumaad. Kindlasti on vaja erinevaid toetusmehhanisme ettevõtlusele," kõneles Vassiljev.

Randpere sõnul on mitmel pool maksuerisusi proovitud, aga need ei ole toiminud. "Meie tahame proovida viia riigiameteid Tallinnast välja."

Poolamets: "EKRE plaan on täiendada iibe kasvatamise abinõusid noore pere kodulaenu hüvitamisega."

Ojulandi arvates ei ole ühte võluvitsa olemas. "Asjale tuleb läheneda kompleksselt."

Priit Verlin Vassiljevilt: "Kui ma ettevõtjana teenin 65 eurot päevas, siis kui palju Eesti riik mulle sellest jätab?"

"Kui see on tulu, mille sa palgana välja võtad, siis võetakse sellest maha 33% sotsiaalmaksu, 20% tulumaksu, töötuskindlustusmakse, pensioni II sammas."

Debatt hakkab vähehaaval lõpule jõudma. Rein Sikk tõstatas teemana välispoliitika ning palus kandidaatidel esitada venekeelse kõne Sillamäe venelastele, millest selgitada Putini rolli Ukraina sündmustes.

Emil Rutiku ja Marko Pomerants kõnelesid vene keeles, Rannar Vassiljev selgitas, et tema paluks tõlgi abi.

Kristiina Ojuland kõneles vene keeles, sama tegid ka Andres Jaadla, Anti Poolamets ning Valdo Randpere.

Seejärel paluti mõnes teises võõrkeeles kooseluseadust tutvustada. Marko Pomerants rääkis väga sujuvas inglise keeles, sama tegi Rannar Vassiljev, ehkki pisut katkendlikumalt.

Kristiina Ojuland puhus prantsuse keelt, Andres Jaadla aga soome keelt. Anti Poolametsa, Emil Rutiku ja Valdo Randpere valik langes samuti inglise keele kasuks. Randpere näitas ka oma rootsi keele oskust.

Lõppsõnad.

Kristiina Ojuland: "RÜE on lubanud, et me teeme tervishoiu korda, see uudutab meid kõiki."

Marko Pomerants: "Kogemus maksab. Olen Rakveres peaaegu igapäevaselt kättesaadav."

Rannar Vassiljev: "Sotsid on kõige mõistlikum valik, sest meie valimislubadused on kõige realistlikumad."

Andres Jaadla: "Kui soovite mõistlike kogemustega inimest riigikogusse, valige mind. Keskerakond teeb teisiti, ka erakonna sees."

Anti Poolamets: "Kui tahate natukenegi muutust ja värsket õhku,, siis seda me toome. Neljale kartellierakonnale antud hääl võib minna raisku."

Valdo Randpere: "Ma ei ole mingi poliitbroiler. Sünnikoht on juhus. Ma ei ole Lääne-Virumaal sündinud, aga olen kõik vallad viimastel kuudel läbi käinud."

Emil Rutiku: "Muutused saavad tulla vaid siis, kui muutub paradigma. Vaja on värsket verd."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles