Autegu ehk Kesklinn ootab Rakvere inimese sammast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autegu ehk Kesklinn ootab Rakvere inimese sammast.
Autegu ehk Kesklinn ootab Rakvere inimese sammast. Foto: Rakvere Teater, montaaž

Rakvere kiiksuga mõtted said kena ja kobeda kosutuse, kui linnavalitsuse ees avati “Ausammas tõelisele inimesele”. Igati lahe mõte koos stiilse teostusega, mida toetas avatseremoonia, kus linnavolikogu esimees Toomas Varek näitas taas end hea koomikuna, stiilse artistina. Näitas kohe nii hästi, et meelde tuli kunagine Rakvere teatriklubi superlavastus “Kevade”, kus Varek Kiire rollis säras. Ja rahvas üle maakonna kihutas kohale hommikul kella neljaks, et seda kõike näha.

Aga ausambast. “Ausammas tõelisele inimesele” on küll teatrietenduse reklaamiatribuut, aga milline! Just selline, mis ei pane inimest mitte üksnes vaatama, vaid ka tegutsema. Antud juhul siis postamendi otsa ronima ja – nagu praegusel nutiajastul kombeks – enesest kindlasti pilti tegema. Nüüd on ausammas koos etendusega “Ausammas” teatris, teenides hästi oma funktsiooni – ärgitades inimesi postamendile ronima ja enesest lahedaid pilte tegema. Aga kunagi saab ju see lõbu otsa. Mis edasi? Edasi peaks seesama, aga veidi tuunitud postament enesele kindlasti paiga leidma avalikus ruumis, miks mitte Rakvere Keskväljakul, et seal rahvast edasi teenida. Argipäeva sära luua. Või kui Rakverre ei taheta, broneerin postamendi Kadrina tarbeks ära.

Muuseas. Selline enese eksponeerimise postament pole Eestis ainuke. “Monument igaühele” on Pärnus raamatukogu ees lätlaste kingitusena aastast 2009, mil suvepealinnas toimusid skulptuuripäevad. “Koht on linna külaliste hulgas väga populaarne,” kirjutas mulle raamatukogu direktriss Heinike Sinijärv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles