Eesti parim tori tõugu noortäkk elab Kulina mõisas

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelin Poolamets koos võidutäku Hurmuriga.
Evelin Poolamets koos võidutäku Hurmuriga. Foto: Anti Poolamets

Laupäeval Tori hobusekasvanduses toimunud  tori tõugu noorte hobuste jõudluskatsetel sai parima noortäku tiitli Kulina mõisa täkk Hurmur.

Hobuse omanik Evelin Poolamets  ütles, et Kulina mõis tahab anda panuse tori tõu säilitamisse. “Seetõttu annab esikoht tori tõugu noortäkkude arvestuses selle eesmärgi saavutamisele hoogu juurde,” lisas hobusekasvataja. Hurmuri ametlikuks tiitliks on nüüd “Parim tori (TA) tõugu noortäkk 2016”.

“Hetkel on Tori hobusekasvandusel keerulised ajad, mistõttu on kahtluse all,  kas kasvandus üldse säilib. Sellajal kui riik panustab hõljukite ostmiseks turismitaludesse, võiks  jätkuda tähelepanu ka 160. aastat püsinud  Tori hobusekasvandusele, millel on olnud oluline roll Eesti põllumajanduses ja kultuuriloos. Tori hobusekasvanduse hooned on kõrge muinsus- ja arhitektuuriväärtusega ja lubamatu oleks lasta sellisel kompleksil lihtsalt laguneda,” ütles Evelin Poolamets.

Eesti Hobusekasvatajate Seltsi tegevjuhi kohusetäitja Krista Sepa sõnul on Tori hobuseid tõuraamatu  järgi üle 1200,  ent varssu saavate  märade arv on langenud alla viiekümne.

Tori hobusetõug on oluline selle poolest, et see on Eestis teadlikult aretatud  kultuurtõug.  XIX sajandi keskel seadis arenev põllumajandus Tori hobusekasvandusele eesmärgi saada suurem, jõulisem ja hea iseloomuga põllutööhobune, kes sobiks ka ratsutamiseks.

Tori hobuse peamine iseloomustaja on universaalsus: ta sobib hobusesõprade sõnul nii töö- kui ratsahobuseks.  Juba aretuse algul peeti oluliseks ka head iseloomu. Välja praagiti kõik tigedad ja närvilised hobused. Ka tänapäeval on vajadus rahuliku iseloomuga hobuste järele, kelle selga võib rahumeeli tõsta väikesed lapsed ning kes jaksab kanda ka turskemat ratsanikku.

Eestis on kadumisohus kõik kolm ajaloolist hobusetõugu - eesti hobune, eesti raskeveohobune ja tori hobune. Kahest viimasest on järel vaid mõnikümmend puhtatõulist esindajat.

“Kadumispiiril oleva tõu säilitamisse on oluline iga entusiasti panus. Tuleks ühendada ka Eesti ja Soome hobusekasvatajate jõud, sest päris suur hulk tori hobuseid on jõudnud Soome,” sõnas Evelin Poolamets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles