Eestis töötab 1000 elaniku kohta kolm arsti ja kuus õde

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere arst Ott Kiens. Pilt on illustratiivne.
Rakvere arst Ott Kiens. Pilt on illustratiivne. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

 Tervise Arengu Instituudi (TAI) andmeil on Eestis üle 23 000 tervishoiutöötaja ning 1000 elaniku kohta töötab riigis kolm arsti ja kuus õde.

TAI kolmapäeval avaldatud statistika näitab, et läinud aasta novembris töötas Eestis 23 086 tervishoiutöötajat. Kõige enam on nende hulgas õdesid, kes moodustavad kõigist töötajatest kolmandiku. Järgmisel kohal asuvad arstid ja arst-residendid, keda on viiendik kõigist tervishoiutöötajatest. Hooldustöötajate osatähtsus jääb veidi alla 16 protsendi ning hambaarste ja hambaarst-residente on viis protsenti.

1000 elaniku kohta töötab Eestis kolm arsti ja kuus õde. Need näitajad on püsinud aastatel 2013-2015 samal tasemel. Arstide arv tuhande elaniku kohta on sarnane Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) riikide keskmise tulemusega, kuid õdede arv jääb sellele alla. 2013. aastal oli OECD 34 riigi keskmine üheksa õde 1000 elaniku kohta.

Töötavate arstide arv on võrreldes 2014. aastaga kasvanud 5 protsendi võrra, kuid nende täistööajale taandatud ametikohtade arv vähenes 0,5 protsenti. Õdede arvus toimus 5-protsendiline tõus ning õdede ametikohti oli tervishoiuteenuseid osutanud asutustes 1 protsent rohkem võrreldes 2014. aastaga.

Aastate 2013–2015 jooksul on õdede ja arstide suhe püsinud samal tasemel - keskmiselt 1,7 õde ühe töötava arsti kohta. Kõige enam on 2015. aasta jooksul tervishoiuteenust osutavates asutustes kasvanud psühholoogide ja sotsiaaltöötajate arv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles