Koprakütt: "Püünised pole inimesele ohtlikud”

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veekogu, kuhu püünised üles seati.
Veekogu, kuhu püünised üles seati. Foto: Erakogu.

Pärast seda, kui Virumaa Teataja kirjutas matkajatest, keda Võhu–Aravuse kandis ülesseatud koprapüünis kangeks ehmatas, ilmus välja ka püünised paigaldanud koprakütt, kes ütles, et inimesele need ohtu ei kujuta.

 Püünised paigaldanud Jaan Kraav rõhutas, et kui kraavis olnud lõksule oleks ka peale astutud, ei oleks midagi juhtunud, sest lõks on vertikaalasendis ja selle tööle rakendamiseks peab päästikut liigutama horisontaalsuunas. “Teiseks on lõks ehitatud selliselt, et selle raamid kinnises asendis jätavad vabaks 40 millimeetrit. Seega jääb vaba ruumi nii palju, et inimese käsi jääb terveks, kui ka juhtub, et lõks paigaldamise ajal kogemata kinni laksatab.”

Kraavi sõnul paigaldatakse lõks tavaliselt täiesti veepinna alla või pooleldi vette. Nii välditakse koerte lõksu sattumist.

Koprakütt ütles, et lõks oli paigaldatud kobraste süvendatud kraavi nende liikumisteele üleujutatud metsas. Ta imestas, et inimesed selles kohas jalutasid, sest tee on kõrval. “Peale kopra ei kujutanud see püünis ohtu mitte kellelegi, raius Kraav.

Mehe sõnul on lõks valmistatud tehases ja ta on selle ise moderniseerinud, kuid see vastab kõigile kohesurmavatele püünisraudadele esitatud nõuetele, mis jahieeskirjas välja toodud. “Kui ma oleks selle lõksu juurde paigutanud veel ka punase lipu ja hoiatussildi, siis oleksin kindlasti jäänud sellest ilma,” märkis Kraav. “Ka jahipiirkonna jääger oli teadlik, et ma sellel ajal seal piirkonnas kopraid püüan.”

Ta lisas, et siiani pole tema paigaldatud püünistega õnnetust juhtunud, ehkki on kobraste püügiga tegelenud mitukümmend aastat. Oma sõnul on ta viimase jahiaastaga püüdnud 74 kobrast ning kokku on temalt ära viidud 16 püünisrauda.

Rain sattus püünise peale nädal tagasi, kui jalutas oma teismelise pojaga metsas. Maanteele pöördudes tahtsid nad ületada kitsamas kohas üht ojakest ning võtsid abiks teiba, et proovida, kui sügav seal on. Sügav ei olnud, aga kohe käis kolks. Nii kui Rain teibaga oja põhjas lebavat rauda veidi tõstis, käis püünis kokku ja haaras kaika oma lõugade vahele.

Ehmatus oli suur ning Rain tänas õnne, et ei tema ega ka poiss ise sinna ei astunud.

Jahieeskirja järgi peavad püünised olema paigaldatud nii, et nad ei kujutaks ohtu teistele loomadele ega inimestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles