Seda kõike pead sa saama

Mare Rossmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mare Rossmann.
Mare Rossmann. Foto: Erakogu

Juturingis, kus igaüks rääkis oma kogemustest eri rahvuste kommetega. Miks on mõnede rahvuste kombed normaalse inimese seisukohalt pehmelt öeldes veidrad, et mitte öelda perverssed. Üks hiljuti Mehhiko-reisilt naasnud naine rääkis, et kui meil peetakse meest, kes tänaval võõrale naisele ligi astub sooviga tutvust sobitada veidrikuks, siis lõunamaades on see igati normaalne.

Euroopalikus kultuuriruumis intelligentsed ja kõrge staatusega naised ennast tööpäeval ei meigi ja koguvad nn sisemist ilu ajaks, mil väline vananemisega kadunud on. Teine kultuur, teised kombed. Meie asume seal kusagil vahepeal.

Lugesin hiljuti, et veel möödunud sajandil oli meie saartel selline pulmakomme, et pruut asetati kõhuli lauale ja paljastati see koht, kus jalad ja selg korraga oma nime kaotavad. Siis astusid mehed laua juurde ja asetasid oma katmata meheau pruudi palja kehaosa peale ja ütlesid: “Seda kõike pead sa saama.” Muide, seda võisid teha ainult abielus mehed. “Poleks arvanud, et eestlased on ka sellised perverdid olnud,” ütles üks vanem naisterahvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles