Kodumaine kala on ikka veel välismaisest kallim

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalapüük rannas. Pilt on illustratiivne.
Kalapüük rannas. Pilt on illustratiivne. Foto: Küllike Rooväli / Postimees

Kuigi Eesti inimeste aastane kalatarbimine pole viimasel kolmel aastal oluliselt muutunud, on kalatoodete hinnatõusu tõttu oluliselt kasvanud elanike kulutused kalale ja kalatoodetele.

ala koguseline tarbimine pole viimase kolme aastaga oluliselt muutunud, jäädes 13,4 kilogrammi peale pereliikme kohta. Sama ajaga on aga suurenenud kulutused kalatoodete kohta 32 protsenti 54,1 euroni pereliikme kohta, selgus Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringust.

Kala hinnad on kallinenud kiiremini kui toidu hinnad tervikuna. Kala ja kalatoodete hinnad tõusid viimase kolme aastaga 16 protsenti, seevastu teraviljatoote hinnad suurenesid vaid 3 protsenti, lihatooted 2 protsenti ja piimatooted protsendi võrra.

Rahalised võimalused mõjutavad endiselt tugevasti kala tarbimist, piirates muuhulgas Eestis valmistatud kalatoodete ostmist, mis on sageli importtoodetest kallimad. Kalatooteid ostavad sagedamini suurema sissetulekuga inimesed, selgub uuringust.

Täiskasvanud Eesti elanik sööb kala või kalatooteid endiselt kord nädalas või vähemalt paar korda kuus.

Eesti elanikud kulutavad lihatoodetele neli korda rohkem kui kalatoodetele. Kuigi kala osakaal elanike toidukulutustes tõusis 5,1 protsendile ja lihatoodete osakaal toidukuludes langes 20,5 protsendile, suurenesid lihatoodete ostukogused tänu hindade madalseisule ja kalatoodete ostukogused tervikuna ei muutunud vaatamata kulutuste suurenemisele.

Täiskasvanud Eesti elanik sööb kala või kalatooteid endiselt kord nädalas või vähemalt paar korda kuus. Tarbimise sagedus ei ole oluliselt muutunud võrreldes 2013. aasta küsitluse andmetega. 78 protsenti elanikest tarbis kala ja kalatooteid vähemalt paar korda kuus või sagedamini.

Enim söövad eestlased lõhet, järgnevad forell, heeringas ja räim. Eelistuste esinelik püsib läbi aastate. Väiksema sissetulekuga elanike lemmikkalade pingerida on järgmine: forell, lõhe, räim, heeringas ja ahven. Mida suurem sissetulek, seda enam on lemmikuks lõhe ja forell. Lõhe on nüüd ka eakamate elanike lemmikkalaks edestades heeringat ning räime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles