Jänkid on ehitanud Tapal 10 miljoni euro eest

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Sirel sai John Gronskilt mälestuseks sümboolse võtme.
Indrek Sirel sai John Gronskilt mälestuseks sümboolse võtme. Foto: Marianne Loorents

Kahe aasta jooksul on USA armee ehitanud Tapal enam kui 10 miljoni euro eest ning valmis on saadud 27 suuremat või väiksemat objekti.

USA suursaadik Eestis James D. Melville ütles, et nende objektide valmimine näitab USA ja Eesti vahelist tihedat koostööd ning USA panust Eesti kaitsevõime tugevdamisse. “Objektid toetavad ka peagi saabuvaid uusi NATO üksuseid,” märkis Melville.

USA Euroopa vägede ülemjuhataja asetäitja kindralmajor John Gronski lisas, et Tapale ja kaitseväe keskpolügoonile kerkinud rajatised sümboliseerivad USA pühendumust oma NATO-liitlastele.

“Paranenud on infrastruktuur, paremad on võimalused tehnika ja varustuse hoidmiseks ning hooldamiseks, paranenud on ka harjutusvõimalused,” loetles kindralmajor Gronski.

Kahe viimase aasta jooksul on USA rahastatuna ning osalt ka ameeriklaste ehitatuna valminud muu hulgas tehnika- ja laokeskus, raudtee laadimiskeskus, kilomeetrite kaupa teid keskpolügoonil, mitu laskeala ja lasketiiru koos vajalike rajatistega ja lahingutehnika pesula.

Kaitseväe juhataja asetäitja brigaadikindral Indrek Sirel nentis, et 11,2 miljonit dollarit, mis ameeriklased Tapale on investeerinud, on arvestatav panus Eesti kaitsevõime suurendamisse.

“Ma luban, et kõik objektid leiavad pidevat ja sihipärast kasutamist ja loodan, et need teenivad nii Eesti kaitseväge kui ka liitlasi kaua,” lausus Sirel.

USA armee insenerikorpuse Euroopa piirkonna komandör kolonel Matthew Tyler rääkis, et kindlasti ei saa mööda vaadata kohalikest ehitajatest, kellega koostööd tehti, ning kaitseministeeriumist, kes hoolitses selle eest, et raudteeharu sõjaväelinnakuni jõuaks. Indrek Sirel lausus eile Tapal toimunud pidulikul tseremoonial, et tegemist ei ole lõpuga, vaid lihtsalt ühe vaheetapiga, koostöö USA armeega jätkub. Sama kinnitas ka Sirelile kingituseks sümboolse võtme üle andnud John Gronski.

Matthew Tyler aga märkis, et järgmine ehitusobjekt ootab tema juhitava insenerikorpuse tegutsemist Ämaris, kus töödega alustatakse lähiajal.

Ehitustööd Tapa sõjaväelinnakus pole aga sugugi lõppenud – suur osa sellest on ehitusplats, kuhu kerkivad kasarmud, söökla, garaažid ja tehnika hooldushooned mõne kuu pärast siia saabuvatele ­Suurbritannia ja Prantsusmaa üksustele.

Nende hoonete ehitamise maksab kinni Eesti riik, kuid liitlaste saabumise ajaks midagi valmis veel ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles