Aprillis tuleb käibele uus 50-eurone rahatäht

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus 50-eurone.
Uus 50-eurone. Foto: © European Central Bank

Aprilli alguses hakkavad Eesti Pank ja teised euroala keskpangad ringlusse laskma uue kujunduse ja täiustatud turvaelementidega 50euroseid rahatähti.

Uue seeria 50euroste rahatähtede kõige silmatorkavam muudatus on samasugune, nagu oli uutel 20eurostel – rahatähe paremal serval hologrammriba peal asuv uus turvaelement läbipaistev portreeaken. Portreeaken paistab läbi ja kui pangatähte vastu valgust vaadata, on aknas näha Europe portree. Ülejäänud turvaelemendid – Europe portreed kujutav vesimärk ja hologrammriba, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned rahatähe servadel – on samad, mis uutel 5-, 10- ja 20eurostel.

„Kõik kaupmehed peavad käibivat raha vastu võtma ja uute 50euroste vastuvõtuks on aega ettevalmistusi teha veel kolm kuud,“ ütles Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve. „Ebapiisav tehniline ettevalmistus või rahatuvastusseadme puudumine ei ole põhjus keelduda rahatähe vastuvõtmisest. Kui rahatuvastusseade on rikkis või uuendamata, saab kõikide rahatähtede ehtsust tuvastada käsitsi,“ rõhutas Roosve. 

Nii vana kui ka uue seeria rahatähtede turvaelementide kontrollimiseks tuleb rahatähti vaadata vastu valgust, kallutada silme ees edasi-tagasi ja kompida nende pinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles