Salu- ja laanemetsade kaitseks moodustatakse viis uut looduskaitseala

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Keskkonnaministeerium algatas riigimaadel salu- ja laanemetsade kaitseks viie uue looduskaitseala moodustamise, tegu on ühega metsaseaduse arutelude käigus kokku lepitud kaitsemeetmetest.

Keskkonnaminister Marko Pomerants allkirjastas käskkirja, mille alusel algab Võru maakonnas Karisöödi, Viljandi maakonnas Kariste, Jõgeva maakonnas Kursi, Jõgeva ja Lääne-Viru maakonnas Laekannu ja Pärnu maakonnas Massumetsa looduskaitseala kaitse alla võtmise ja kaitse-eeskirja menetlus, teatas keskkonnaministeerium.

"Teod on need, mis loevad, ning tänasega on astutud konkreetne samm, et salu- ja laanemetsade elurikkuse hüvesid saaksid nautida ka tulevased põlved," ütles Marko Pomerants.

Viie uue looduskaitseala moodustamine on üks metsaseaduse arutelude käigus kokku lepitud meetmetest, et tagada salu- ja laanemetsade range kaitse kokku 27 000 hektaril.

Salu-ja laanemetsade uued kaitsealad lepiti huvigruppidega kokku metsaseaduse muutmise arutelude käigus ning alad valiti riigimetsas välja Tartu ülikooli teadlaste ettepanekute kohaselt jaanuari alguses toimunud range kaitse töörühma kohtumisel.

Kõik loodavad kaitsealad asuvad riigimetsas. Järgmisena pakub riigimetsa majandamise keskus (RMK) välja täpsustatud kaitsealade piirid ja kaitsekorrad, misjärel korradab keskkonnaamet kaitseeeskirja eelnõu menetluse.

RMK juhatuse otsusega peatati jaanuaris majandustegevus lisaks loodavatele uutele kaitsealadele ka riigimaal hoiualadele ning kaitsealade ja püsielupaikade piiranguvöönditesse jäävates salu- ja laanemetsades, kus on samuti alustatud seadusest tuleneva kaitsekorra planeerimist.

Tartu ülikooli teadlase Asko Lõhmuse koostatud analüüsi kohaselt on salumetsade üldpindala 215 600 hektarit, millest range kaitse all on praegu umbes 14 000 hektarit, eri meetmetega kaetakse range kaitsega veel täiendavalt umbes 13 500 hektarit.

Metsanduse ja looduskaitse arengukavades aastani 2020 on seatud eesmärk võtta range kaitse alla vähemalt 10 protsenti Eesti metsamaast on saavutatud. Kokku on metsadest 26 protsenti eri kaitsepiirangutega. 2016. aasta lõpu seisuga on riigimetsast range kaitse all 19 protsenti, uute kaitsealade moodustamisega ületab see näitaja 21 protsendi piiri. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles