Gripp on nõudnud sel hooajal 43 inimese elu

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
.
. Foto: Sille Annuk / Postimees

Terviseameti andmeil suri sel hooajal gripist tingitud tüsistuste tõttu 43 inimest.

Sel hooajal on gripi tõttu haiglaravi vajanud 1363 inimest, neist 105 inimest said intensiivravi, edastas terviseamet. Gripist tingitud tüsistuste tõttu suri sel hooajal 43 inimest. Hooajal haiglaravi vajanud patsientidest 73 protsenti olid täiskasvanud ja vanemaealised, nende haiglaravi kestvuseks oli keskmiselt 13,8 päeva. Keskmine intensiivravi kestus oli üheksa päeva.

"Kui võrrelda käesolevat hooaega eelmistega, siis on selle hooaja haiglaravi vajanute andmed ületanud juba praegu kõikide varasemate hooaegade näitajaid," ütles terviseameti gripispetsialist Olga Sadikova.

Möödunud hooajal oli valdavaks gripiviiruseks oli A(H1N1)pdm09. Haigus kulges siis raskemalt laste hulgas, kes moodustasid pea poole kõikidest haiglaravi vajanutest. Sel aastal ringluses olev gripiviirus A(H3N2) on toonud kaasa palju raskeid haigestumisi ennekõike vanemaealiste inimeste hulgas.

Kui varasemate aastate gripisuremus on jäänud Eestis 20-22 surmajuhu juurde, siis sel hooajal on gripist tingitud tüsistuste tõttu surnud 43 inimest vanuses 7 kuud kuni 95 eluaastat. Surnute mediaanvanuseks on 79,5 aastat.

Kuni 15-aastastest lastest on sel hooajal gripi tõttu intensiivravi vajanud kolm. Lastest üks suri, tegu oli 7- kuuse imikuga, kes oli väidatavalt eelnevalt terve ja enne haiglasse sattumist olnud kaks päeva kõrge palavikuga kodus.

Vanusrühmas 18-64 eluaastat vajas gripi tõttu intensiivravi 19 inimest. Selles vanusrühmas suri kolm inimest.

Vanusrühm 65 ja enam on intensiivravi vajanud 83 inimest. Kõik kuulusid gripi suhtes riskirühma nii vanuse kui ka kaasuvate haiguste tõttu. 12 sellesse vanusegruppi kuuluvat inimest sattusid intensiivraviosakonda juba üliraskes seisundis ja nad kõik surid.

Ka võib selle hooaja eripäraks lugeda hooldekodudest intensiivravi osakonda sattunute kõrget arvu. 17 inimesest, kes sattusid intensiivravisse hooldekodudest, suri 12.

Gripist tingitud tüsistuste tõttu surnutest keegi ei olnud gripi vastu vaktsineeritud. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles