Advokaadid tegid relvasmugeldajate kohtuprotsessil riigiprokurörile kambaka (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna algas Rakvere kohtumajas istung, kus riigiprokuratuur süüdistab kolme meest erinevate tulirelvade, nende oluliste osade ning laskemoona ebaseadusliku käitlemisega seotud kuritegude toimepanemises.

Nii eraldi kui ka ühistes kuritegudes tegid nad plaani automaattulirelvade ebaseaduslikult laskekõlblikuks muutmiseks ning turustamiseks.

Süüdistatavate kaitsjateks olevad kolm vandeadvokaati tegid juba istungi alguses riigiprokurör Laura Vaigule kambaka, väites, et pole teada, kas kannatanul, Eesti kaitseväel, on seaduslik või lepinguline esindaja. Algselt pidi kaitseväge kohtus esindama Roman Lukas, riigiprokuröri sõnul vahetus esindaja ja nüüd on selleks Ain Kabal.

Kohtunik Heli Väinaste tegi pooletunnise vaheaja, et riiklik süüdistaja saaks hankida vajalikud kirjalikud dokumendid kannatanu esindaja kohta.

Vajalikke dokumente aga ei tulnud.

Ka saavutas advokaatide armee töövõidu, mis puudutas kolme kohtualuse käeraudu. Vandeadvokaat Küllike Namm selgitas kohtule, et süüdistataval on õigus teha istungil märkmeid, kuid raudus kätega pole see õigus talle tagatud.

Samuti nõudsid vandeadvokaadid kohtult, et saalist lahkuks kriminaalmenetlusega tegelenud uurija Marko Zolotarjov. Kuigi kohus otsustas eelistungil uurija saali jätta, palus nüüd kohtunik Heli Väinaste kriminaalpolitseinikul saalist lahkuda.

Kohtuistungi jätkudes kinnitas riigiprokurör Laura Vaik, et vajalikud dokumendid laekuvad kaitseväelt ennelõunaks. Vandeadvokaat Küllike Namm kahtles selles ja tegi ettepaneku jätkata istungit homme. "Meil ei ole mõistlik käia iga tunni tagant kontrollimas, kas on midagi tulnud," põhjendas ta.

Nammi toetas vandeadvokaat Andrus Repnau. "Siis saab prokurör ka rahulikult hingata," lisas ta.

Riigiprokurör Laura Vaik vandeadvokaatidega ei nõustunud. "Ma saan niigi vabalt hingata," sõnas ta. Riiklik süüdistaja oli kategooriliselt kohtuistungi homsele lükkamise vastu.

Kohtunik Heli Väinaste ütles, et istung jätkub täna kell 13. Istungi jätkudes vajalikke dokumente ei olnud. Riigiprokurör Laura Vaik ütles, et talle helistas kaitseväe esindaja Roman Lukas ja teatas, et seoses õppusega (suurõppus Kevadtorm - toimetus) võtab asjaajamine aega. Vandeadvokaat Küllike Namm pidas puuduvaid dokumente prokuröri tegemata tööks. Ta esitas küsimuse, miks peavad kaitsealused selle kinni maksma, kui istungi jätkumist peab ootama. Kohtunik Heli Väinaste lõpetas istungi, see jätkub homme.

Kriminaalasja raames kogutud materjalidest nähtub, et kuriteod pandi toime aastatel 2015–2016. Veebikeskkonnast telliti postiteenuse vahendusel laskekõlbmatuks muudetud relvi, et need Eestis ebaseaduslikult laskekõlblikuks muuta ja turustada.

Kohtueelse menetluse ajal leidis kaitsepolitsei läbiotsimistel hulgaliselt relvi, nende osi ja laskemoona ning võttis need ära.

Lisaks eeltoodule süüdistab prokuratuur mehi veel järgmistes kuritegudes: 28-aastast Raivo Olevit kanepi ebaseadusliku käitlemisega seotud kuriteos, 28-aastast Rauno Udekülli ja 40-aastast Martin Tanningut Eesti kaitseväe treipingi varguses, Udekülli Eesti kaitseväe erinevate relvaosade varguses ning Tanningut lõhkeaine ning lõhkeseadeldise oluliste osade ning lõhkematerjali ebaseaduslikus käitlemises.

Kaitsepolitsei pidas mehed kahtlustatavatena kinni eelmise aasta juunis ning prokuratuuri taotlusel viibivad nad alates 9. juunist 2016 kohtu loal vahi all.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles