Uus Ahhaa keskus pakub avastamisrõõme

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelika Peetsmann tutvustab Ahhaa keskuse unikaalseid istmeid.
Meelika Peetsmann tutvustab Ahhaa keskuse unikaalseid istmeid. Foto: Meelis Meilbaum

Tartu bussijaama lähedal Emajõe kaldal avab seitsmendal mail uksed Ahhaa keskuse uus maja, mille põnevaid atraktsioone tutvustas asutuse turundusassistent Meelika Peetsmann.

Ahhaa keskuse uue maja ehitamine Tartusse on tulipunktis olnud mitu aastat. Rääkige hoone rajamise käigust?

Ahhaa eskiislahendus valmis 2004. aasta septembris ja ehituse eelprojekt 2005. aasta juulis. Hoone sai valmis 2010. aasta lõpuks ja avatakse külastajatele 7. mail. Ehitajaks oli Nordecon Ehitus.

AS Randväli & Karema tehtud eelprojekti põhjal on teaduskeskuse hoone kogupindala 13 251 m², millest maapealne osa on 7526 m² ja soklikorrus 5725 m².

Teaduskeskuse Ahhaa uue hoone ehitamist koos püsiekspositsiooni rajamisega rahastavad Euroopa Liit Euroopa Regionaalarengu Fondist, haridus- ja teadusministeerium ning Tartu linnavalitsus.Ahhaa keskuse uue maja ehitus koos ekspositsiooni ja sisustusega läks maksma 15,72 miljonit eurot ehk 246 miljonit krooni.

Kuidas kulgeb ekspositsioonide paigaldamine Ahhaa keskusesse?

Kõik ettevalmistustööd laabuvad. Loomulikult on viimased nädalad väga kiired ja pingelised, aga jõuame valmis.

Hoonesse tuleb püsiekspositsiooni saal. Millised on saali ligitõmbavamad atraktsioonid?

Jalgratas trossil, millega saab sõita kõrgel lae all, ja vabalangemistorn. Need on atraktsioonid, mille kasutamine nõuab julgust ning jätab kindlasti eheda ja unustamatu elamuse.

Põnev atraktsioon on ka kõikuv tunnel, kus pöörleva seina abil tekitatakse konflikt inimese nägemis- ja tasakaalumee­le vahel. Vastuolulise info tõttu jääb arusaamatuks, kas kõigub sild või tunnel.

Maja konverentsisaalis asub ainulaadne kõnepult, mille on projekteerinud Rakveres tegutsev disainer Priit Verlin. Mis muudab selle kõnepuldi eriliseks?

Priit Verlin on projekteerinud kõnepuldi, mis peaks sobima igale esinejale igas olukorras. Kõnepuldi mugavus algab selle funktsionaalsusest ja kõrgusest. Puldi kõrguse reguleerimine võimaldab esinejal ennast mugavamalt tunda. Samuti on sellel kõnepuldil olemas kõik, mis tarvis multimeediaseadmete kasutamiseks.

Nimetage uue Ahhaa keskuse ainulaadsemad eksponaadid, milliseid on maailmas seni vähe?

Ainulaadsematest eksponaatidest on hiiglaslik energiamasin ehk Newtoni õunapuu, üllatava tehnoloogiaga Hobermani kera, seikluslik lift maapõue.

Elusolendite kirevat elu tutvustavad näiteks veemaailm ja metsakuklaste toimekas koloonia. Kõige ainulaadsem atraktsioon on hoone katusel pilkupüüdva hõbedase kera sees asuv täissfääriline planetaarium, mis on esimene taoline kogu maailmas. Planetaariumis saab näha miljoneid tähti ja ka kosmosefilme.

Tutvustage Hobermani kera?

Hobermani kera on paisuv sfäär, mille diameeter avatuna on umbes 6 meetrit, suletuna 1,5 meetrit. Eksponaat on pallikujuline, valmistatud liigendatud alumiiniumosakestest, kaalub ligikaudu 500 kilogrammi. Eksponaat paigaldatakse teaduskeskuse lakke kupli alla. Põrandale tuleb kaal, kuhu inimesed lähevad peale. Kui kaal saavutab teatud punkti, hakkab kera paisuma ja saavutab diameetriks umbes 6 meetrit. Kui inimesed kaalult maha astuvad, hakkab kera taas kokku tõmbuma.

Millised eksponaadid on teie arvates ideaalsed kogu perele kasutamiseks ja uudistamiseks ning miks?

Kogu perele pakuvad kindlasti huvi Elu saalis asuvad eksponaadid: tibude inkubaator, mis võimaldab näha, mida teeb tibu muna sees ja kuidas linnupojad kooruvad. Ovoskoop valgustab muna läbi ja siis on läbi koore näha, kuidas tibu sees areneb. Idee pärineb USAs Kalifornias asuvast teaduskeskusest ja ovoskoop Suurbritanniast.

Samuti peaks avastamisrõõmu pakkuma interaktiivne sipelgapesa, mis on üles ehitatud just selleks, et elusolendite tegevust saaks jälgida võimalikult lähedalt.

Kes on õpetajad ja juhendajad mitmesuguste keemiakatsete tegemisel?

Teadusteatrietendusi viivad läbi keemia- ja füüsikaharidusega juhendajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles