Ansip: Rakvere linnapea ametist lahkumine on tema enda otsustada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip.
Andrus Ansip. Foto: Postimees.ee

Reformierakonna esimehe Andrus Ansipi sõnul on ametikuriteos süüdi mõistetud Rakvere reformierakondlasest linnapea Andres Jaadla ametist lahkumine eelkõige linnapea enda otsustada.

"Vaevalt, et ta minu soovitust ootab. See on kohaliku volikogu ja eelkõige linnapea enda otsustada. Ma tean seda, et piirkonnaorganisatsioon on oma soovitused linnapeale edasi andnud ja nüüd on tema enda otsustada, kas ta võtab neid soovitusi kuulda või mitte," ütles Ansip täna valitsuse pressikonverentsil.

Ansip märkis, et Reformierakonnas juhatuse tasemel ei langetata piirkonda puudutavaid otsuseid ning need on piirkonnaorganisatsioonide pädevuses.

Ansipi sõnul ei saa ta anda Reformierakonna juhina Rakvere linnas toimuvale hinnanguid, kuna ta ei ole linnapea kohtuasjaga väga kursis.

"Süüdi mõistab kohus, esimeses astmes on linnapea suhtes süüdimõistev otsus langetatud, kuid see otsus ei ole jõustunud. Nii palju kui ma ajakirjanduse vahendusel tean, kavatseb ta otsuse edasi kaevata. Mul on raske kohtuga võistelda õigusliku hinnangu andmises. Aga poliitilise hinnangu on piirkonnaorganisatsioon juba andnud," märkis Ansip.

Eelmise nädala neljapäeval kogunenud Reformierakonna Rakvere piirkonna juhatus otsustas teha Andres Jaadlale ettepaneku taandada ennast linnapea ametist ja peatada liikmestaatus Reformierakonnas.

Reformierakonna pressiesindaja Silver Pukk ütles teisipäeval BNS-ile, et Reformierakond peab mõistlikuks partei Rakvere piirkonna ettepanekut Andres Jaadlale.

Viru maakohus tunnistas Rakvere reformierakondlasest linnapea Andres Jaadla eelmise nädala neljapäeval ametikuriteos süüdi ning karistas teda rahalise karistusega.

Kohus leidis, et Jaadla süü korruptsioonivastases seaduses kehtestatud toimingupiirangute korduvas teadvas rikkumises suures ulatuses on tõendatud ning määras talle üldmenetluse korras 22.536 euro suuruse rahalise karistuse. Ühtlasi mõistis kohus Jaadlalt välja ka sundraha ja kriminaalmenetluse kulud kogusummas 476,49 eurot.

Prokurör nõudis Andres Jaadlale lisaks rahalisele karistusele ka kaheaastast juhtiva ametikoha keeldu riigi- ja kohalikus omavalitsusorganis. Jaadla kaitsja taotles aga meeri õigeksmõistmist.

Viru maakohtu neljapäevasele otsusele saavad menetluspooled esitada apellatsioonkaebuse.

Jaadla süüasja arutas Viru maakohus Jõhvi kohtumaja kohtukoosseis, kuna Rakvere kohtumaja kohtunikud otsustasid mullu varakevadel end taandada Jaadla süüasja arutamiselt.

Viru ringkonnaprokuratuur süüdistab Andres Jaadlat korruptsioonivastases seaduses kehtestatud toimingupiirangute korduvas teadvas rikkumises suures ulatuses aastatel 2007-2008.

Jaadla pani süüdistuse kohaselt aastatel 2007-2008 linnapeana oma töö- ja teenistuskohustuste täitmise raames korduvalt toime erinevaid korruptsioonivastases seaduses sätestatud toimingupiirangute rikkumisi. Teda süüdistatakse linna esindajana tema endaga seotud äriühingutega OÜ Kesklinna Pargid, OÜ Rakvere Elamuhooldus ja Rakvere Linnahoolduse OÜ tehingute tegemises või ka nende äriühingute majandushuve oluliselt mõjutavates küsimustes linnavalitsuse istungitel otsuste tegemises osalemises.

"Korruptsioonivastase seaduse kohaselt oleks Andres Jaadla pidanud ennast taandama temaga seotud ettevõtetega seotud küsimuste lahendamisest ja mitte osalema linnapea ning linnavalitsuse liikmena nimetatud otsuste tegemises. Samuti poleks ta tohtinud temaga seotud ettevõtetega sõlmida lepinguid," teatas Viru ringkonnaprokuratuur mullu märtsi keskel.

Kuna tehtud tehingute maht ületas igal üksikul juhul vähemalt sajakordselt tollal kehtinud kuupalga alammäära ning Jaadla osalusel tehtud otsused mõjutasid olulisel määral äriühingute majanduslikke huve, on Jaadla tegevus vaadeldav kriminaalkuriteona.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles