Muike järv jooksis veest tühjaks

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purunenud tamm jättis kalad kuivale.
Purunenud tamm jättis kalad kuivale. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Lääne-Virumaa ühe kalarikkama veekogu, üheksa hektari suuruse Muike järve asemel laiutab hiiglaslik mudaväli, millel voolab kitsuke Võsu jõgi, sest järv murdis paisust läbi ja kihutas mere poole.

“Oli õudne vaadata, kuidas suured kajakad tuttpütipoegi õgisid, otsekui imesid üksteise järel endale sisse,” kirjeldas aktiivne kalamees Allan Jaakus tühjaks jooksnud Muike järvel teisipäeval nähtut.

Muike järve veetaseme alanemist märgati juba eelmise nädala lõpul ja Allan Jaakuse sõnul anti sellest teada ka keskkonnainfo telefonil 1313. “Oleks olnud võimalus sekkuda, paraku keegi midagi ette ei võtnud,” kurtis ta.

Võsu jõele aastate eest rajatud paisjärv, mis Nõukogude ajal toimis karpkalakasvandusena, oli Jaakuse meelest maakonna üks kalarikkamaid veekogusid, mida kalamehed väga kõrgelt hindasid.

“Aga nüüd on üks suur looduskooslus vastu taevast läinud,” tõdes ta.

Muike järve lähedal elav Valdis arvas, et paisjärve haldajad ei taha kuidagi õppust võtta.

“Alates 1997. aastast on see juba kolmas kord, mil järv läbi murrab,” teatas ta.

Ka kalu on Valdise hinnangul võrreldes kunagisega järves oluliselt vähemaks jäänud.

“Õnneks ei ole erinevalt varasemast sel korral surnud kalu vedelemas, nägin vaid mõnd üksikut,” lisas mees.

Keskkonnaameti vee-elustiku peaspetsialisti Jaanus Tuusti sõnul erilise looduskatastroofiga tegemist pole, sest suur hulk kalu läks allavoolu ja jõudis järgmisesse ehk Laviku paisjärve.

“Eelmise avarii järel taastus järv päris kiiresti, eks nüüdki jääb väikseid kalu sinna sisse ja need panevad aluse uuele populatsioonile,” kõneles Tuusti, lisades, et kui kalameeste huvi on suur, siis võib tulevikus ju näiteks keskkonnainvesteeringute keskuse toel sinna kalu asustada.

Võsu jõe paisude omanik on RMK, kes peab purunenud paisu ka taastama.

RMK metsaparanduse peaspetsialist Toomas Kivisto ütles, et kolm nädalat tagasi käidi paisu vaatamas ja siis mingeid ohu tunnuseid ei märgatud. “Aga ega sinna sügavale vee alla ei näegi,” nentis ta.

Lääne-Virumaa metskonna metsaülem Eerik Väärtnõu kinnitas, et Muike järve veetaseme regulaator remonditakse ja kõigi eelduste kohaselt algavad tööd veel sel nädalal. “Töövõtjaga on juba kokku lepitud,” täpsustas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles