Rakvere ametikool uueneb 118 miljoni toel

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere ametikooli praktikabaasi ehitus jõuab lõpule.
Rakvere ametikooli praktikabaasi ehitus jõuab lõpule. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Väsinud ilmega Rakvere ametikool läbib 2013. aastaks uuenduskuuri, mille käigus renoveeritakse peamaja ja töökodade kompleks, tehakse juurdeehitus ning muretsetakse vajalikud seadmed ja uus sisustus.


Valitsus on Rakvere ametikoolile eraldanud 117, 8 miljonit krooni. Rakvere ametikooli direktori Hannes Metsa sõnul on neil plaan jaotada saadav summa kolmeks, millest umbes kolmandik kulub töökodade kompleksi renoveerimiseks ja juurdeehituseks.


1915. aastal ehitatud peahoone renoveerimisse kavatsevad nad investeerida umbes pool summast ja ülejäänud osa eest soetada mõlemasse hoonesse vajalikud seadmed ja varustuse: kommunikatsiooni- ja ventilatsiooniseadmed, sisustuse, tööpingid jne.
Aastaks 2013 peab kõigi plaanitud töödega valmis jõudma.

Saame öelda "tehtud"

Rakvere linna peaarhitekt Raul Järg hindas väga positiivsena, et kool ja selle peremees vanasse ja väärikasse objekti, nagu hoone, kus ametikool asub, pieteeditundega suhtub.
Praeguseks ongi ametikool saanud Rakvere linnalt ka ehitusloa ja kõigi eelduste kohaselt kuulutatakse järgmisel nädalal välja riigihange töökodade ehitus- ja renoveerimistööde tegija leidmiseks.

Selle aasta lõpuks loodetakse välja kuulutada peamaja projekteerimise riigihange ning järgmise aasta suvel tahetaks alustada peamaja renoveerimisega.


"Parimal juhul saame 1. septembril 2012 öelda "tehtud" või siis halvimal juhul öelda seda enne jõule aastal 2012," oli Hannes Mets lootusrikas, sest tänases majandusolukorras näitavad kõik prognoosid seda, et ehitajad otsivad tööd, mitte nagu aastaid tagasi, kui tuli ehitajaid otsida.

Hoonekompleksi renoveerimis- ja ehitustöödeks on Rakvere ametikool varemgi, 2003. aastal, raha taotlenud, kuid siis jäi kool Euroopa Regionaalfondi rahast napilt ilma, sest toetust jagati haridus- ja teadusministeeriumi koostatud pingerea alusel kümnele esimesele. Rakvere ametikooli oli aga alles kaheteistkümnes.

Suuremat remonti polegi hoonetes tehtud. Direktor ütles küll, et ajaloolised andmed räägivad 1980. aastate keskpaigast, mil olevat katust parandatud ja peahoone esimesele korrusele uus põrandakate pandud. Taasiseseisvunud Eesti ajal on rajatud köögikompleks, kus õpilastele süüa valmistatakse, ja õppeköök.


Lahendab ruumipuuduse


"Väga palju noori inimesi, kes meile õppima tulevad, ehmatab ära see nõukogudeaegne viimistlus. Kuigi ega soeng ei tähenda seda, et soengu all ajusid ei ole," tõi Mets kujundliku näite.


Töökodade juurdeehitus lahendab kooli suurima mure - ruumipuuduse, millega senini silmitsi seistud: kool on ehitatud 600 õpilasele, tegelikult õpib aga ametikoolis tuhat õpilast, mistõttu tekib probleeme istekohtade leidmisega ja seepärast peab tunde jaotama.
"Pealegi tahetakse praegu ümber õppida ja end täiendada, ja kui siis korraga on 1600 inimest majas, on paljudel seisukoht," tõdes direktor, kes tunnistas, et omad kitsaskohad toovad kaasa ka remonditööd.


"Selge on, et need päevad tulevad keerulised, aga me ei jää jänni," kinnitas Mets, kelle sõnul on ametikoolil plaanis ehitustööde ajal kasutada Rakvere linna üldhariduskoolide ruume väljaspool nende õpiaega.


Loomulikult kavatsetakse suuri töid teha suvel, kuid direktor rõhutas, et variandid "b" ja "c" peavad olema samuti välja mõeldud.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles