Juhtkiri: Ebapopulaarne ettepanek

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Sotsiaalmaksu pole juba viis aastat laekunud riigieelarvesse nii palju, et sellest piisaks pensionide väljamaksmiseks ning riigikontroll on teinud valitsusele ettepaneku peatada pensionitõus ja tõsta pensioniiga.


Ainuüksi mõte sellest, et pensioniiga tõuseb ning vanaduspõlves sissetulek väheneb, paneb praegusi tööinimesi muretsema. Seda enam, et riigi poolt pealesurutud pensionisammastest lubatud tulu tundub üha kahtlasem.

Tänast pensionäri teeb ärevaks aga mõte, et pensionitõusu pole loota, kuigi juba praegu jääb ravimite ostu ja eluasemekulude tasumise järel raha napilt toidu ja teiste kulutuste tarvis.

Kui aga realistlikult fakte vaadata, siis veerand kõikidest riigi kulutustest moodustavad sel aastal erinevad pensionid. Kokku on meil umbes
380 000 pensionäri. Seda on 1600 inimest rohkem kui mullu ja lausa 12 500 enam kui 2001. aastal.

Riigikontrolör Mihkel Oviir on seisukohal, et nii pensionitõusu peatamine kui pensioniea tõus on paratamatud ning tuleb harjuda ja mõista, et 20 aasta pärast algab pensioniiga võib-olla 67aastaselt.

Nii nagu tööealised saavad väga erineva suurusega sissetulekuid, on ka pensionäride võimalused erinevad. Ja paljud neist käivad veel palgatööl. On kõlanud mõttekäike, et kui pensionärid loovutaksid oma töökohad praegustele töötutele, oleks see ühiskonnale leevenduseks.

Kuid asi ei ole alati nii, sest näiteks pensionieas õppejõud või meedik annab ühiskonnale kahtlemata suure panuse oma tööd tehes ja teadmisi edasi andes.

Kui töötegijate ja pensionäride suhe nihkub töötegijate kahjuks, ning Eestis ja paljudes Euroopa riikides see nõnda lähitulevikus on, peab paratamatult tegema ebapopulaarseid otsuseid.

Kuid enne otsustamist tuleks avalikult arutada, et ühiskonnasisesed pinged ei paisuks veelgi suuremaks.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles