Juhtkiri: Aitäh, piduline!

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulupeol oleme kõik meie.
Laulupeol oleme kõik meie. Foto: Artur Sadovski

Aitäh Sulle, piduline, kes käid juba aastaid laulmas ja tantsimas, aitäh Sulle, kes Sa pühendusid viimasel poolaastal ainult lähenevale suurpeole, aitäh Sulle, kes Sa higistasid viimase nädala trenni teha, kes Sa rõkkasid rongkäigus, kes Sa laulsid, tantsisid ja mängisid pilli, trotsides vihmahoogusid, palavat päikest, väsimust, tühja kõhtu - tänu Sulle selle kõige eest, sest Sa panid ka neid, kes peole ei jõudnud, end eestlasena tundma!


Ja see tunne on võimas. Las maailm vaatab ja saab aru, kuidas on ühel väikesel rahval võimalik end vabaks laulda. Ja on kindlamast kindlam, et need tõsised töömehed, kes peo ajaks rahvarõivad selga ajavad, on võimelised vaenlase vastu ka püssiga minema.



Aitäh teile, nägusad neiud, muhedad poisid, kaunid naised, tõsised mehed, tänu teile, memmed ja taadid, kes läksite pealinna kohale Eesti erinevatest paikadest, et ühes hingata. Mis sest, et rahvast oli harjumatult palju - just see vägi tegi olemise eriliseks.



Tänu teile, peolised, kes oma olemasoluga andsite kõigile eestlastele eneseusku, kes pakkusite unustamatu elamuse!



Nüüd pühime silmanurgast liigutuspisara ja asume jälle adra taha. Küll see Eesti jälle õitsele lööb, kui siin on nii vägev rahvas, kes nõnda laulda ja tantsida mõistab!

Kui keegi veel ei tea, siis äsjane laulu- ja tantsupidu koondas 37 000 lauljat, tantsijat ja instrumentalisti koos saatjatega ja seda vaatas üle 150 000 inimese kohapeal.

Laulu- ja tantsupeol "ÜhesHingamine" osales 864 koori ja orkestrit 26 430 laulja ja pillimängijaga ning 534 tantsu- ja võimlemisrühma 7460 tantsija ning võimlejaga.

Samuti oli peol 41 väliskollektiivi 1340 laulja, tantsija, võimleja ja orkestrandiga Ameerika ühendriikidest, Belgiast, Hispaaniast, Kanadast, Norrast, Rootsist, Saksamaalt, Soomest, Suurbritanniast, Taanist, Ukrainast, Ungarist ja Venemaalt.

Kolme päeva jooksul külastas laulu- ja tantsupidu 153 900 piletiga pealtvaatajat. Kõik kolm tantsupeoetendust olid täisstaadionile, neist igal 11 300 piletiga pealtvaatajat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles