Jäätmeid töötlev firma plaanib kütust toota

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätmete sõelumine Ecocleaneri poolt Sillamäe prügilas.
Jäätmete sõelumine Ecocleaneri poolt Sillamäe prügilas. Foto: Ecocleaner

Jäätmeid töötlev firma OÜ Eco­clea­ner ostis kuu aja eest maatüki Sõmeru vallas, kuhu plaanib raja­da peenpurustus­termi­na­li jäätmekütuse tootmiseks.


OÜ Ecocleaner juhatuse liige Indrek Paal selgitas, et firma ostis pankrotti läinud AS Tri­ver­kile kuulunud paarikümnehektarilise maa-ala, mis on sihtotstarbelt tootmismaa.


"Esimeses faasis, aasta-pooleteise jooksul, ei tee me maa-alal midagi, kuid eesmärk on rajada tahke jäätmekütuse toot­mise teine etapp - peenpurustus­terminal. Tahame toota jäätme­kütust Kunda tsemenditehase tarvis," selgitas Paal.

"Me ei kii­rusta, sest ettevalmistused - projekteerimine ja ehituslubade taotlemine - võtavad aega."

Esialgu pai­gutab firma pu­rusti katseperioodiks alates augustist Sillamäe olmejäätmete me­haa­nilis-bioloogilise töötluse terminali lähedale.

Hiiglaslik kohviveski

Indrek Paal selgitas, et tehnikat, mis hakkab eeltöödeldud jäätmematerjali purustama, võib võrrelda hiiglasliku kohviveskiga ning tehnoloogilise liini müratase on võrreldav töötava traktori omaga.

"Sõmeru valla elanikel pole mingit põhjust ärevuseks, jäätmekütuse tootmine ei tekita müra, sest kasutame jäätmekütuse toorainena bioloogiliselt töödeldud prügi, millest on 70-80 kraadi juures hävinud ka haigusttekitavad bakterid," rääkis Paal.

OÜ Ecocleaneril oli algselt plaan rajada peenpurustusterminal Uhtnasse, keskkonnaamet väljastas ka jäätmeloa, kuid selgus, et kevaditi on maanteeamet mõnedele tee­lõikudele kehtestanud koormuspiirangud.

Kui aga plaan uues asukohas, Andja ja Ojaküla lähistel, teoks saab, siis esialgu hakkab purusti Paali sõnul tööd pak­kuma kuni viiele inimesele, oma võimsu­se poolest oleks see valmis töötama aga seitsmel päeval nädalas ööpäev läbi.

Sõmeru abivallavanem Viktor Häninen ütles, et valla seisukohast ei oska ta ettevõtmist kommenteerida, sest pole firmalt seni saanud täpset infot.

"Esialgu ootame projekteerimistingimuste taotlemist," lisas ta.

Keskkonnaameti Viru regiooni keskkonnakasutuse juhtivspetsialist Tiiu Sizova ütles, et OÜ Ecocleaneri kasutatav tehnoloogia vana Sillamäe prügila aladel on uus ja edasiviiv, võimaldades kohapeal teha ära esmase töötluse.

"Elanikkonnal on loomulikult õigus teavet saa­da, ja kui Kunda lähedale Sõmeru valda tuleva hakkimisplatvormi projekt on meile esitatud, oskame rohkem öelda," lausus Sizova.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles