Rajatav Jõhvi promenaad hauarahu ei riku

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi Mihkli kirik.
Jõhvi Mihkli kirik. Foto: Internet
Äsja alustatud Jõhvi promenaadi esimese etapi ehitustööde tõttu, mis hõlmavad lisaks Mihkli kiriku lõunaküljel asuvale nn leeriaugule ka Vabadussõja monumendi ümbrust, kerkis küsimus, mis saab kahest II maailmasõja aegsest matusest monumendi kõrval, kirjutab Põhjarannik.

Jõhvi vallavolikogu liikme Kalev Nauri sõnul on vallal eriline kohustus hoolitseda oma kangelase Georg Soodeni haua eest, mis asub Vabadussõja monumendi kõrval.

"Praegune hauatähis asendatakse ilmselt sobivamaga, mis harmoneerub enam Vabadussõja monumendiga. Võimalik, et see tuleb põllukivist," ütles Naur.

Neljapäeval tutvus kirikupargi korrastustöödega ka Eesti muinsuskaitse seltsi esimees Jaan Tamm, kes tõdes, ohvitseride matused Vabadussõja monumendi kõrval ei lähe vastuollu ühegi tava ega seadusega.

Jõhvi kirikupargi korrastamise projektijuhi Märt Maritsa sõnul on vaja tõsta Vabadussõja monumendi ümbruse pinda, et see ei satuks tulevikus vee alla. Samuti on vaja maha võtta pargis kasvavad vanad puud.

Viis aastat tagasi kaevati üles Jõhvi vabadussamba juures paiknenud kolme II maailmasõjas hukkunud Saksa ohvitseri säilmed ja maeti ümber Jõhvi surnuaial asuvale sõjaväekalmistule.

Erand tehti kahele hauale, sest sinna on maetud 1944. aasta suvel Sinimägedes kaitselahinguis langenud Eesti ohvitserid - ülemleitnant Raul Jüriado ja major Georg Sooden.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles