Lääne-Virumaal sagenesid röövimised

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei prognoosib kehalise väärkohtlemiste kasvu.
Politsei prognoosib kehalise väärkohtlemiste kasvu. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees.

Justiitsministeeriumi koostatud kuriteostatistika järgi kasvasid Lääne-Virus eelmise aasta esimese poolaastaga võrreldes röövimised ja lisandus alaealise seksuaalse ahvatlemisega seonduv kuriteoliik.


Justiitsministeeriumi koostatud statistika järgi vähenes registreeritud kuritegude arv mulluse esimese poolaastaga võrreldes nii Eestis tervikuna kui ka Lääne-Virumaal. Kui eelmise aasta esimesel poolaastal registreeriti Lääne-Virus 1050 kuritegu, siis tänavu esimese kuue kuu jooksul oli neid 867.


"Õnneks ei ole prognoos kuritegude kasvu kohta tänavu esimesel poolaastal paika pidanud," kommenteeris arve Rakvere kriminaaltalituse komissar Kalmer Pere. Politseikomissari hinnangul mõjutas kuritegevuse langust liiklussüütegude vähenemine. Samuti on vähenenud karistuse kandmisest kõrvalehoidumised, omavolilised sissetungid.

Sagenesid röövimised
Kui Eestis on varguste arv mullusega võrreldes suurenenud, siis Lääne-Virus näitab statistika pikanäpumeeste innukuse vähenemist.

Vastupidi on röövimistega - Eestis vähenenud, Lääne-Virus suurenenud. Kui mullu registreeriti maakonnas esimesel poolaastal 11 röövimist, siis tänavu on neid 15. Röövimisi pandi toime ka juulis, kus ühele nädalale langes suisa kaks röövimist.

"Selliste väikeste arvnäitajate pinnalt ei saa anda hinnangut üldise turvalisuse suurenemise või vähenemise kohta," ütles Rakvere kriminaaltalituse komissar Kalmer Pere. Ta selgitas, et väikeste arvude puhul võib protsentuaalne suurenemine olla suur, kuid tegelikult võib olla tegemist vaid ühe kurjategija tegudega.

Esimesel poolaastal toimunud 15 röövist on 14 avastatud. Politseikomissari sõnul prognoosib politsei varguste arvu kasvu ja seepärast palutakse inimestel olla väga tähelepanelik oma vara kaitsmiseks. Kui keegi näeb juhuslikult vargust pealt, siis tuleks mundrikandjatele sellest kohe teada anda. "Sest järgmine sellesama varga sihtmärk võite te olla ise," sõnas Pere.

Peksmised sagenevad
Mullu esimesel poolaastal registreeriti Lääne-Virumaal üks, tänavu kaks tapmist.
Kasvanud on kehaliste väärkohtlemiste arv. Kui mullu esimese poolaasta jooksul registreeriti 133 kehalist väärkohtlemist, siis tänavu esimese kuue kuuga on neid 137.

"Prognoosime, et seoses majanduskriisiga võib isikuvastaste kuritegude, eelkõige just kehaliste väärkohtlemiste arv, tõusta," ütles Rakvere kriminaaltalituse komissar Kalmer Pere. Vägivalla tõusu põhjuseks nimetas ta rahaprobleeme, mis tekitavad inimeste vahel enam pingeid.

Kui vägistamiste arv on Eestis tervikuna vähenenud, siis Lääne-Virus on see jäänud samale tasemele. Nii eelmisel kui ka tänavu esimesel poolaastal registreeriti maakonnas viis vägistamist.

Tänavu on maakonnas lisandunud uue kuriteoliigina laste seksuaalne ahvatlemine. Neid on registreeritud kolm episoodi ja tegemist on ühe kurjategijaga.
Vähenenud on alaealistele alkoholi ostmisega seotud kuriteod ja narkootikumidega seonduvad.

Oluliselt on vähenenud mootorsõiduki joobes juhtimisega seotud kuriteod. Kui mullu esimese poolaasta jooksul registreeriti neid 143, siis tänavu esimese kuue kuu jooksul 69.
"Loodame, et inimesed on hakanud õiguskuulekamalt käituma," ütles Pere. "Et nad teadvustavad, et joobes juhtimine on kuritegu, mille tagajärjel võivad hukkuda ilmsüütud inimesed."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles