Novembrist alaneb Rakveres sooja hind

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Novembris, kui puud raagus ja väljas külm, alaneb Rakveres soojuse hind.
Novembris, kui puud raagus ja väljas külm, alaneb Rakveres soojuse hind. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Rakvere soojatootjatel on kütteperioodi eel häid uudiseid: novembris tuleb soojuse hinna langus. Kui palju vähem maksta tuleb, seda veel täpselt öelda ei osata.


"Sooja hind läheb 1. novembrist allapoole," ütles ASi Rakvere Soojus nõukogu esimees Üllar Vaserik.


Ettevõte juhatuse liige Sven Trofimov ei osanud veel täpselt öelda, kui palju hind langeb, kuid juttu pole ainult paarist protsendist. Tema sõnul 1. juulist kehtima hakanud käibemaksu tõus tarbijale lõpphinda ei muuda, sest sama protsendi võrra alandas hinda ka AS Rakvere Soojus.

Võlgnikke on vähe
Sven Trofimov ütles, et suvised tööd on tehtud ja katlamajad kütteperioodiks valmis.
Ettevõtte nõukogu esimehe Üllar Vaseriku sõnul on torustikud heas seisus, ning kui eelmisel aastal sai ettevõte kolm miljonit krooni kahjumit, siis praeguseks on olukorda parandatud. "Loodame selle aasta lõpetada positiivselt," lausus ta.

Sven Trofimov ütles, et praeguseks on olukord võlglastega suhteliselt hea. 57 miljoni kroonise käibe juures on soojuse eest maksmata jäetud summa umbes pool miljonit krooni. Tööstusettevõtted on oma võlad põhiliselt likvideerinud ja nendega, kes seda pole veel teinud, on sõlmitud vastavad kokkulepped.

Võlglaste arv suurenes Trofimovi sõnul järsult novembris koos soojuse hinna tõusu ning majandusraskustega. Nüüdseks on tookordne võlasumma vähenenud poole võrra.
Rakvere Soojusest saadud andmete põhjal on korteriühistutest praeguse seisuga kõige suuremad võlglased KÜ Brest ja KÜ Ferdinand Adoff, kellel mõlemal võlga 80 000 krooni ringis, sealhulgas oli KÜ Brest varasemal perioodil korralike maksjate seas.

ASi Rakvere Soojus kolm aastat kestnud soojusmõõtjate kauglugemise projekt on lõpule jõudmas. Alates 1. augustis saab 90% tarbijate soojusmõõtjate näidud kätte ühe päevaga, mis võimaldab andmeid kiiresti töödelda ja pidevat kontrollida.

Soojuse tarbimise suured erinevused on Trofimovi sõnul seotud majade soojustamisega. Ta tõi heaks näiteks korteriühistud Lai 5, Laada 4, Laada 41 ja Kannike, kus on soojakadude vältimiseks tehtud suur töö.

Eurotoetused
Läinud reedel esitas Rakvere Soojus SA-le Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) kuue miljoni krooni suuruse euroraha taotluse torustike ehitamiseks ja remondiks.
Tegemist on Euroopa regionaalfondist jagatava rahaga, mis toetab katlamajade ümberehitust, kaugküttevõrkude rekonstrueerimist ja koostootmisjaamade rajamist. KIKi projektikoordinaatori Jaanika Lilienbergi sõnul osaleb taotluses veel vähemalt kolm Lääne-Virumaa soojatootjat.

Reedel võttis riigihangete vaidluskomisjon vastu otsuse, mis puudutab Rakveresse rajatavat alternatiivkütusel põhinevat katlamaja. Komisjon ei rahuldanud Agripower OÜ vaiet ning seega on neil veel seitse päeva aega esitada hagi halduskohtusse.

Kui seda ei tehta, siis veel selle kuu lõpus sõlmitakse leping hanke võitnud NSV Fram Ehitus OÜga ning tõenäoliselt on järgmisel suvel võimalik Rakveres kasutama hakata puiduhakkel põhinevat "rohelist energiat", mis peaks soojatootjate sõnul Rakvere soojahindasid vähendama vähemalt viiendiku võrra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles