Järva-Jaanist läheb piimapulber Euroopa tippšokolaadidesse

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Murakas.
Jaanus Murakas. Foto: Meelis Meilbaum

Järva-Jaani meiereist välisriikidesse eksporditav piimapulber jõuab tuntud šokolaadimarkidesse ning sel moel ringiga Eestisse tagasi.


Maakonna piiril asuv E-Piimale kuuluv Järva-Jaani meierei toodab piimapulbrit, mis läheb umbes 90 protsendi ulatuses ekspordiks.


"Meie partneriteks on Euroopa šokolaadivabrikud, kes vajavad šokolaadi jaoks piimapulbrit, mis moodustab šokolaadist umbes ühe viiendiku," rääkis E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas.

Tema sõnul jõuab piimapulber Järva-Jaanist Belgiasse, Saksamaale, Prantsusmaale, Hispaaniasse ja Taani, kusjuures meie piimapulber on muu hulgas ka väga populaarses šokolaadimargis Toblerone.

"Põhilised ekspordiartiklid ongi piimapulber, juust ja või, ülejäänud toodetega on keerulisem," nimetas Murakas.

Ta nentis, et piimanduses teevad kauplemise raskeks ülimadalad hinnad, mis langesid oluliselt 2008. aastal.

Küll aga on just viimase kahe nädala jooksul hakanud eksporditurud avanema.

"Eksporditurgudel on viimastel nädalatel hakanud piimapulbri ja või hinnad tõusma, oleme seda hetke pikisilmi oodanud, sest 12 kuud varem oli meeletu langus," rääkis Murakas.

"Kogu Euroopas on piimandus kriisis, aga Euroopa Liit on kõvasti pingutanud, et aidata põllumehi. Euroopa Liit lihtsalt ostab turult piimapulbrit kokku, surumaks hinnad tõusuteele, et saaks talumehele maksta omakorda rohkem piima eest."

Kuna Järva-Jaani meiereis valmistatav toodang läheb Euroopa oma ala tipptegijatele, siis käib seal pidevalt kõiksuguseid kontrolle.

Ümbrus ja tootmisruumid säravad seal nagu prillikivi.

Töötajaid käib Järva-Jaani ka Lääne-Virumaalt.

Järva-Jaani tööstuse seintel võib näha isegi sõjaeelseid aukirju, mis viitavad pikale traditsioonile - kohalikud põllumehed panid ühistu kokku 1911. aastal.

Imebakteriga südamejuust, mis alandab vererõhku

E-Piim on koos Tartu ülikooli teadlastega välja töötanud funktsionaalse toote - Harmony südamejuustu, mis teeb sinna lisatud bakteri abil veresooned elastsemaks ja alandab vererõhku.

Jaanus Muraka sõnul on juustu lisatava bakteri nimi Tensia ning see bakter on patenditud. Südamejuustu müügiga alustati tänavu mais, kuid välja töötati seda toodet ligi neli aastat.

Teadlaste ja ärimeeste innovaatiline koostöö viiski selleni, et leiti toimiv ja tervisele kasulik bakter, mis juustus paljuneb ning mille tulemused on andnud igati positiivse tagasiside.

"See bakter armastab selle juustu sees elada, ta tunneb end seal hästi, paljuneb ülikõvasti. Ühes grammis juustus on sada miljonit bakterit. Uuringud on tehtud, nüüd käib Tartus teine kliiniliste uuringute etapp, milles osaleb 170 inimest, kes tarbivad südamejuustu, annavad proove ja täidavad teste, et kindlaks teha, kui suurel protsendil inimestest see töötab," selgitas E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas.

Esialgu on uus tervislik juust vastu võetud mõningase umbusuga. "Meie ühiskond on rikutud, sest automaatselt eeldatakse, et tegu on vassimisega," ütles Murakas.

"Viimane aeg oleks hakata eeldama, et inimesed räägivad tõtt."


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles