Kuidas valida ujumistarvikuid, et neist ka kasu oleks

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Ujumisprille valides ­tasub jälgida, milline


on ühe või teise mudeli eelis. Ujumismütsi ­soetades hakkavad rolli mängima isiklikud ­soovid.


Astudes poodi sooviga soetada ujumisprillid või -müts, lööb suur valik kaupa tavalise inimese silme eest kirjuks - mida võtta, mida jätta. Ja üldse, mille järgi oma otsus langetada?


Sportlandi Rakvere kaupluse juhataja Karmela Põldre sõnul on kõige tähtsam teada, kas ujumisprille on vaja täiskasvanule või lapsele.

Nimelt on lastele mõeldud prillidel silma ümbritsev kummist osa pehmem ega sooni nii tugevalt. Teiseks on peatagune kumm topelt, mis hoiab prille paremini paigal ja kaitseb silmakoobast. "Kui prillid on ühe kummiga, hakkavad need rohkem soonima, topelt kummiga hoiab paremini," selgitas Põldre.

Täiskasvanutele mõeldud ujumisprillidel on silmade vahekaugus suurema regulatsiooniga, klaasid on tuhmimad. Mõningatel täiskasvanute prillidel on UV-kaitse, mida on ka lasteprillidel, kuid sel juhul nõrgem. "Kui lastel ongi trenn, siis pole see nii intensiivne," lausus Karmela Põldre.

Kindlasti on prillidel kloorikaitse, sest kui klooritud vees pikalt olla, hakkab vesi söövitama.

UV-kiirguskaitse peegeldab prilliklaasilt tagasi ja see võimaldab ka vee all hästi näha, sest ujulad on ikkagi valgustatud ja valguskiired tungivad läbi vee.

"Kui prillid lasevad UV-kiirgust liiga palju läbi, hägustub nägemine vee all, kuid hästi tähtis on ujudes näha, mis toimub vee all, et mitte peaga vastu seina põrutada," ütles juhataja.

Samuti on oluline regulaator, mille abil saab reguleerida vahet kahe prilliklaasi vahel, et prillid ei jääks silma sisenurgast liiga kaugele ega liiga lähedale.
Leidub ujumisprille, mille klaaside pealmine kiht hoiab ära udu tekke prilliklaasi seespool, seegi võimaldab vees paremini näha.


Karmela Põldre soovitas ujumisprille seest poolt tugevalt mitte katsuda, et klaasidele plekke ei jääks. Kui aga prillid vajavad puhastamist, on selleks spetsiaalne puhastusvahend koos lapiga.

Mingil juhul ei tohi pärast ujulast tulekut hakata prille lapiga kuivatama, vaid panna need kas või rätiku peale kuivama, klaas allapoole, et vesi saaks prillide seest nõrguda.

Hõõrumine rikub nii UV-kihti kui ka udukaitset.

Ujumisprillide iga sõltub sellest, kui tihti neid kasutada. Kui käiakse trennis nädalas umbes kolm korda, peaks uute prillide muretsemisele hakkama mõtlema poole aasta pärast, sest klooritud vesi söövitab kummi ja mingil määral ka klaasi. "Intensiivse trenni puhul ujumisprillid väga pikalt vastu ei pea," nentis Põldre.

Kui aga käiakse hobi korras kuus paar korda ujumas, siis hea hoolduse puhul peavad prillid aastakese vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles