Enne vaktsineerimist peaks konsulteerima perearstiga

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Lähipäevadel algab riskirühmade vaktsineerimine pandeemilise gripi A/H1N1 vastu.


Riskirühma kuuluvad isikud, kellel on suurenenud risk haigestuda või kellele haigestumisega kaasnevad tüsistused võivad olla eluohtlikud.

Perearstid paluvad inimestel, kes ise või kelle lapsed kuuluvad riskirühma, võtta kõigepealt kontakti oma perearstiga.

Perearstide ja -õdede käest saab täpsemat informatsiooni, millal on võimalik lasta end vaktsineerida ja kuidas see toimub. Samas vastatakse ka muudele vaktsineerimisega seotud küsimustele.

Iga perearsti praksis korraldab vaktsineerimise oma võimalusi arvestades ja nii, et see ei segaks igapäevast haigete ravimist.

Gripi vastu vaktsineeritakse terveid inimesi, kes on selleks nõusoleku andnud. Vaktsineerimine on vabatahtlik ja inimesele tasuta.

Riskirühma kuuluvad isikud, kellel on suurenenud risk haigestuda või kellele haigestumisega kaasnevad tüsistused võivad olla eluohtlikud.

Vaktsineerimisele kuuluvad isikud:

· lapseootel naised, kes on end rasedana arvele võtnud ning sünnitusjärgsed naised kuni 6 kuu jooksul;
· lapsed vanuses 6 kuni 24 kuud;
· tervishoiutöötajad, kes on otseses kokkupuutes patsientidega. Tartu Ülikooli arstiteaduskonna, Tallinna ja Tartu Tervishoiu Kõrgkoolide arstipõhiõppe ja õepõhiõppe üliõpilased;
· hoolekandeasutuste ja avahoolduse töötajad ning koduõenduse töötajad, kes on otseses kokkupuutes patsientidega;
· farmatseudid ja proviisorid.

Haiguste riskirühmad:

· lapsed ja noorukid vanuses 2-17 a, kes põevad raskeid kroonilisi või immuunpuudulikkusega kulgevaid haigusi:
kroonilised hingamisteede haigused, bronhiaalastma,  immuunpuudulikkus,
suhkrutõbi, tsüstiline fibrous, kaasasündinud südamerike, südame- ja veresuunkonna puudulikkus, kroonilised neeruhaigused,  kroonilised maksahaigused,  pahaloomulised kasvajad, hemolüütilised aneemiad, rasked närvisüsteemihaigused, laste tserebraalparalüüs III-IV aste, rasvumus, sidekoehaiguste ja liigeshaigustega patsiendid, kes saavad immuunsust langetavat ravi hüpofüüsi ja neerupealiste haigused

· täiskasvanud gripitüsistuste riskirühmad vanuses 18-64 aastat:
Kroonilised hingamisteede haigused, astma, bronhiektaasiatõbi, HIV-tõbi, sarkoidoos, immuunpuudulikkusega kulgevad haigusseisundid, Põletikuliste liigeshaigustega patsiendid, kes saavad immuunsust langetavat ravi, ainevahetushaigused - suhkrutõbi, amüloidoos

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles