Rakvere linna eelarve arutelu algas tuliselt

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere linn.
Rakvere linn. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Rakvere 2010. aasta ­eel­arve sattus esimesel ­lugemisel ootamatult reformierakondlase Ain Metsa ägeda rünnaku alla. Opositsioon vaatas koalitsiooni omavahelist kemplemist vaikides pealt.


Rakvere linna 2010. aasta eelarve, mille oli põhiosas kokku pannud endine reformierakondlasest linnapea Andres Jaadla juhitud linnavalitsus, sattus linnavolikogus ootamatult reformierakondlase Ain Metsa kriitikatule alla.


Samas oli Mets oma kriitika üles ehitanud paljuski eelarve koostamise aluseks olevate ja volikogu kinnitatud eelarveproportsioonide valele tõlgendamisele.

Valusad kärped

Ain Mets leidis, et volikogu juulis vastuvõetud otsust eelarveproportsioonidest ei ole täidetud ja eelarve ei vasta seega kehtestatud õigusaktidele, mistõttu tuleks see linnavalitsusele tagasi saata.

Mets tõi näiteks oma arvutused, mille kohaselt on enamik summasid uues eelarves oluliselt väiksemad, kui need vastuvõetud proportsioonide alusel olema peaksid, keskkonnakaitse kulud on aga mitukümmend miljonit krooni suuremad.

Rakvere linnavalitsuse pearaamatupidaja Tiiu Alavere selgitas, et proportsioonid arvutatakse eelarve tegevuskuludest, see tähendab, et kogu eelarvest on maha arvatud investeeringud ja valitsussektori laen, Ain Mets oli aga oma arvutuste aluseks võtnud kogu eelarve.

2010. aasta eelarve maht on esialgsete kavade kohaselt ligi 310 miljonit krooni, sellest moodustavad investeeringud aga üle veerandi.

Linnapea Rannar Vassiljevi sõnul on suuremad europrojektid prügila sulgemine, mis ajabki eelarves suureks keskkonnakaitse kulud, lasteaedade Triin ja Kungla ning Rakvere reaalgümnaasiumi remont.

Ain Mets ei olnud rahul ka kultuuri- ja spordiseltside toetuste kärbetega. "Rakvere linna arengukava kohaselt peab minema kultuuri- ja spordiseltside toetuseks üks protsent eelarvest ehk kolm miljonit krooni, aga eelarves on vaid 1,1 miljonit," ütles Mets.

Linnapea Rannar Vassiljevi sõnul on ka tema hinnangul kärped kõige valusamad just kultuuri- ja spordivaldkonnas, samas avaldas ta lootust, et eelarve menetlemise käigus õnnestub kultuurile ja spordile lisaraha leida.

Jaadla maandas pinged


Järgmise aasta eelarves nähakse ette tulumaksu laekumise vähenemine tänavusega võrreldes 7,25%, kuni 15% kahanevad linnavalitsuse ja linna asutuste töötajate palgad. Muutmata jääb vaid pedagoogide töötasu.

"Tänavatel suuri renoveerimisi ja pindamisi teha ei ole võimalik," lausus linnapea nukralt, kuid lubas, et asfaldiaugud saavad siiski lapitud.

Raha kokkuhoidmiseks lõpetab senisel kujul ilmumise ajaleht Rakvere Sõnumid, samas on linnavalitsusel kavas oluliselt parandada info kättesaadavust linna kodulehelt internetis.

Kui volikogus oli kõige suurem eelarve kritiseerija reformierakondlane Ain Mets, siis selle kõige tulihingelisemad kaitsjad olid IRLi esindajad.
"Suur töö on tehtud ja igasugune eelarvega venitamine teeb olukorra veelgi raskemaks," arvas Anne Nõgu, kes leidis ka, et volikogu liikmed võiksid enne istungit kodutöö korralikult ära teha.

Pinged maandas lõpuks volikogu aseesimees Andres Jaadla, kelle selgitused on ilmselt selle taga, et Ain Mets oma ettepaneku eelarve tagasi saata arutluselt maha võttis. "Tegemist on väga raske eelarvega ja minu arvates ei ole me sellest veel aru saanud," lausus Jaadla, lisades, et volikogu liikmetel oleks vaja asi endale korralikult selgeks teha.

Linnaeelarve teine lugemine on volikogus kavas 13. jaanuaril.

• Rakvere 2009. aasta eelarve kogumaht on 314 miljonit krooni.
• Ehkki 2010. aasta eelarve maht on 309 miljonit krooni, tähendab see linnapea sõnul tegevuskulude kärpimist 16% võrra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles