Kohus kuulutas allilmaveterani kaaslased tagaotsitavaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Viru maakohus oli sunnitud kuulutama tagaotsitavaks tapmissüüga allilmaveterani Vassili Satšuki kolm arvatavat kuriteokaaslast, kuna nad ei ilmunud sellel nädalal algama pidanud kohtuprotsessile.


Kohus pidi Satšuki, tema naise Janina Satšuki, Heldur Piiskopi, Veikko Bogovitši, Mihhail Abdullini, Teet Lumiste ja Aivar Suigussaare süüasja arutama esmaspäeval ja teisipäeval, kuid Piiskop, Abdulin ja Lumiste ei ilmunud kohtusse.



"Seetõttu kuulutas kohus need kolm meest tagaotsitavaks ning alustab protsessiga siis, kui nad on tabatud," ütles Viru maakohtu pressiesindaja Jelena Muttonen.



Politsei käivitas mahuka kriminaaluurimise 2006. aasta 7. detsembril, kui õhtul kella 20.30 ajal kõlasid Kohtla-Järvel Ahtme linnaosas BMW maasturis püstolilasud. Sündmuskohale kiirustanud korrakaitsjad leidsid eest kuulitabamustest pähe ja rindu hukkunud 43-aastase mehe ning temast aasta noorema mehe, kes oli saanud tulistamises raskelt vigastada.



Juhtunu uurimisel selgus, et BMW-ga sõitsid Vassili Satšuk ja tema 44-aastane abikaasa Janina, kes võtsid autosse veel kaks meest. Seal aga puhkes seltskonna vahel segastel asjaoludel rüselus, mis päädis autosse võetud meeste tulistamisega.



Politseiuurijatega varmalt koostööle asunud Janina kinnitas, et tulistaja oli just tema ning vajutas oma seadusliku relva päästikule enesekaitseks. Satšuk kinnitas samal ajal, et kartis oma elu pärast ning koos abikaasaga arvasid nad, et autosse tulnud mehed tikuvad tema elu kallale.



Eeluurimise edenedes hakkasid uurijad Janina ja Vassili jutus siiski kahtlema, kuna tõendid viitasid sellele, et relv oli suure tõenäosusega tulistamise ajal siiski mehe käes. Seetõttu otsustaski prokuratuur esitada süüdistuse tapmises, raskete kehavigastuste tekitamises ning tulirelva ebaseaduslikus käitlemises just Vassili Satšulike ning tema abikaasa sai süüdistuse tapmisele kaasaaitamises, kuna oli oma seadusliku relva mehele andnud.



Samal ajal arenes Tallinnas teine kriminaalmenetlus, mille raames 2007. aasta 12. märtsil leiti Jõe tänava kortermajast hiigelkogus lõhkeainet. Ühtlasi hakkas levima versioon, et leitud aine oli mõeldud just Vassili Satšuki tapmiseks ning kavandatava kuriteo tõttu oligi Satšukil hirm oma elu pärast, mis viiski tulistamiseni Ahtmes. Kohtla-Järve tulistamisloo menetluse lõppedes koostatud uurimismaterjalides siiski Jõe tänava hiigelpommi süüasjale viiteid pole.



Tulistamise süüasjale liitis prokuratuur veel mitu kuriteoepisoodi, mis käsitlesid autodega seotud dokumentide võltsimisi ning millega olid seotud Vassili Satšuk, Janina, Virumaal tuntud autovaras Heldur Piiskop (42) ja veel neli 29-43-aastast meest.



Esimese autoga seotud õigusrikkumiste juured ulatuvad 2004. aasta aprilli, kui Satšuk soetas endale Volkswagen Sharani. Järgmise aasta septembris sattus auto liiklusõnnetusse ning kuna sõidukit taastada polnud mõtet, siis liisingleping lõpetati ja Satšuk sai auto eest hüvitist. Seejärel ostis Satšuki naine avariilise vraki endale.



2006. aasta jaanuaris varastas Satšuki tuttav Piiskop Tallinnast Laki tänavalt sama marki sõiduauto, kusjuures kuritöö ladusamaks kulgemiseks oli sõiduki omanik eelnevalt libakõnega kutsutud Laki tänavale kindustusfirmasse selgitusi andma. Seejärel paigaldasid asjaosalised avariiliselt autolt vajalikud osad varastatud autole ning kui tööd valmis olid, müüdi Volkswagen 2006. aasta augustis juba legaalsete registrimärkide ja dokumentidega heausksele ostjale.



Süüdistuse järgmine episood puudutab võltsimisega seotud kuritegusid. Nimelt võltsis Satšuk uurimisandmetel 2007. aasta veebruaris ostu-müügi lepingut, mis oli sõlmitud Janina ja Igori nimelise mehe vahel eelmainitud varastatud Volkswagen Sharani kohta. Vassili kirjutas lepingule Janina allkirja ja esitas võltsitud lepingu autoregistrikeskusele (ARK), mille järel väljastas viimane sõiduki registreerimistunnistuse.



Volkswageneid puudutava uurimise lõppedes sai Piiskop süüdistuse varguses, Satšuk aga kuriteo toimepanemise tulemusena saadud vara omandamises, hoidmises ja turustamises. Samuti esitas prokuratuur Satšukile süüdistuse dokumendi võltsimises ning võltsitud dokumendi kasutamises.



Autovarguse episoodist tuntud Piiskoppi süüdistab prokurör veel selles, et ta organiseeris 2006. aasta märtsis ja järgmise aasta jaanuaris BMW X5 ja Toyota Land Cruiseri maasturi ostu-müügi lepingute võltimise. Selle tulemusena said sõidukite dokumentidesse märgitud omanikeks isikud, kes tegelikult polnud autosid näinudki ning võltimisloos osalemise eest said vaevatasuks 500 krooni. Võltsimise motiive prokuratuur enne süüdistuse kohtus avaldamist kommenteerida ei soovinud.



1990. aastate alguses kujundas Ida-Virumaa allilma niinimetatud Satšukkide grupeering, mille liidrite hulka kuulusid vennad Vassili, Nikolai ja Sergei Satšuk.



Nikolai Satšuki mõistis kohus eelmise sajandi lõpus raskete kuritegude, sealhulgas mõrva eest 15 aastaks vangi, kuid mees pääses mullu jaanuari keskel ennetähtaegselt vabadusse.



Sergei Satšuk tapeti 1995. aasta märtsis koos oma 16-aastase kasutütrega, kui arvatavalt konkureeriva jõugu liikmed avasid nende auto pihta automaatidest turmtule.



Ida-Viru jõukude arveteklaarimisega seostas politsei ka eelmiste venda, praegust ärimeest Vassili Satšukki, kes pärast venna Sergei surma võttis politsei andmetel juhtimise üle.



Mullu aprilli lõpus saatis Viru maakohus Vassili Satšuki aastatetaguse suuremahulise kütusekelmuse eest vangi.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles