Kairit Pihlak: Rakvere muudab kultuurikorraldust

Kairit Pihlak
, Rakvere abilinnapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kairit Pihlak.
Kairit Pihlak. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Tänu Rakvere linnas valitsevale ärksale vaimule oleme oma originaalsete ideede ja ettevõtmistega silma paistnud nii Eestis kui ka kaugemal.


Meie kultuuriseltsid, loomingulised kollektiivid ning organisatsioonid panustavad kohalikku kultuuriellu rohkemgi, kui neilt oodata oskame. Meil on tõsiselt põhjust Rakvere kultuuri üle uhked olla.



Ometi on veel arenguruumi korraldusliku ja koostööd koordineeriva poole peal. Rakvere linna kultuurielu korraldamine on juba pikemat aega tekitanud eriarvamusi, kütnud kirgi ja innustanud kommenteerima ka neid, kes kultuurivaldkonnas vaid kõrvaltvaataja rollis.



Näiteks on kultuuriosakonna juhataja läbi aastate olnud tõenäoliselt üks kõige suuremat avalikku tähelepanu pälvinud spetsialistist ametnik linnavalitsuse struktuuris.



Selline kaasaelamine on väga hea märk, sest see näitab, et teema läheb inimestele korda, soovitakse kaasa rääkida, pakutakse ideid ja arendatakse arutelu.



Praegu on linna kultuurikorralduse seis selline, et täitmata on nii kultuuriosakonna juhataja kui rahvamaja juhataja ametikoht. Mõlema ülesandeid täidavad kohusetäitjad. Kultuurikorralduse muudatusteks on aeg igati sobiv.



Kultuurikeskus on loomisel


Rakvere linnavalitsus on volikogule esitanud eelnõu, millega kujundatakse Rakvere rahvamaja ümber keskuseks, mille peamiseks ülesandeks on linna kultuuriürituste koordineerimine. Kindlasti ei tähenda see, et keskus hakkab nüüd ise korraldama kõiki kultuuriüritusi.



Sellise suure potentsiaaliga linnas toimuvad kultuuriüritused nii või teisiti.



Kultuurikeskuse rolliks jääb eelkõige tegijate vahel info jagamine, mis aitab näiteks vältida ettevõtmiste kuhjumist ühele perioodile või lausa samale päevale ja kellaajale.



Samuti võiks keskuse ülesandeks olla kodanikele mõeldud info koondamine linnas toimuvate kultuuriürituste, pakutavate teenuste, seltsitegevuste ja projektide rahastamisvõimaluste kohta. Toimima peab hakkama veebipõhine kultuurikalender.



Kultuurikeskus võtab linnavalitsuselt üle ülelinnaliste kultuuriprojektide, nagu näiteks linnapäevad, eestvedamise, arendades koostööd seltside, ühingute ja organisatsioonidega.



Samuti jääb riiklike ja rahvalike tähtpäevade tähistamine kultuurikeskuse koordineerida, samas on kõik algatused nende ürituste korraldamiseks teretulnud.



Professionaalse kultuuri vahendajana, meelelahutajana ja huvitegevuse võimaldajana jääb keskus võrdseks partneriks teistele ürituste korraldajatele.



Professionaalide meeskond


Tänapäeva info ja konkurentsi tingimustes on aina olulisemaks muutumas kultuuriürituste turundamine, mille arendamine saab ka kultuurikeskuse ülesandeks, et linnas toimuv kultuurielu oleks kõigile nähtav.



Linnavalitsusel on kavas välja kuulutada avalik konkurss Rakvere rahvamaja juhataja ametikohale, kelle ülesandeks saab Rakvere rahvamaja tegevuse ümberkorraldamine ning ümberkorraldatud asutuse, uue nimega Rakvere kultuurikeskus, juhtimine.



Loomulikult pole selline kultuurikorralduse muudatus mingi jalgratta leiutamine. Analoogiliselt on süsteem üles ehitatud paljudes valdades ja linnades.



Põhimõte on see, et linnavalitsuse ametnike asemel korraldaks ja koordineeriks kultuurielu professionaalid, kellel on võimalus tegutseda meeskonnana.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles