Persoon: Anto Sepp – Euroopas tuntud autogrammikütt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiiu Veersalu

Rakvere mehe Anto Sepa kooliea lemmikharrastusest on saanud suisa elustiil. Tänapäeval on tal üks suuremaid autogrammikogusid Euroopas.

Küsimusele, kui palju on tal autogramme, ei oskagi Rakvere ametikooli ajalooõpetaja Anto Sepp täpset vastust anda. “Ma ei ole juba ammu lugenud, umbes kolmkümmend tuhat võib neid olla,” pakub Sepp. Sel aastal saab täis nelikümmend aastat, mil ta hakkas oma lemmikharrastusega tegelema. Oma esimese autogrammi võttis Viktor Kingissepa nimelise Kuressaare keskkooli poiss Anto Sepp kodusaarlasest kirjanikult Aira Kaalult, kes külastas kooli kirjandusringi.

Hiljem käisid koolis Debora Vaarandi, Juhan Smuul ja Aadu Hint, kes samuti andsid autogrammi. Esimese kirja saatis Anto Sepp Friedebert Tuglasele, kellelt sai vastuseks fotod ja raamatu pühendusega. “Nüüd on inimesed, kelle autogramm on olnud mu kogus 40 aastat, ammu surnud ja kuulsad,” märgib Anto Sepp. Soome president Urho Kaleva Kekkonen oli esimene välismaalane, kes andis talle autogrammi.

Saaremaa poiss kogus koolipäevil ka postmarke, aga tasapisi tõusis esikohale uus, kindlama suunitlusega harrastus. “Kirjandus, kunst, muusika, seejärel igasugused esimesed: kes on esimesena Kuul käinud, esimene kosmoses, esimene kõrgema mäe otsas ja esimene poolusel. Olümpiavõitjad ka veel ja need, kes on Nobeli preemia saanud,” loetleb autogrammikoguja tema huviorbiiti jäänud teemasid.

Temaatilised albumid

Laual on mitu paksu albumit, milles maailma kuulsate inimeste allkirjad. Iga album pühendatud konkreetsele teemale. Aga see on ainult osa. “Neid on veel palju komplekteerimata, niisama kirjades ja karpides. Albumitesse kirjutan kõigepealt elulooandmed, seejärel panen autogrammi ja kui on, ka pildi. Siis on hea vaadata,” selgitab Anto Sepp esimest autogrammikogu avades.

Seal on Eesti tuntud inimeste oma käega kirjutatud nimed, näiteks, presidentide Konstantin Pätsi, Lennart Meri ja Arnold Rüütli autogramm koos pildiga. “Rüütliga olen ma ühest Saaremaa vallast pärit, tema on minu naaberkülast,” räägib Anto Sepp.

Georg Ots, kes oli kutsunud Anto Sepa 1970. aastal oma 50. sünnipäevale, oli kirjutanud allkirja pildi peale. “President Ilves saatis mulle uusaastakaardi, mina saatsin vastu, niimoodi suhtleme,” jagab Anto Sepp selgitusi, lisades, et eestlased ei armasta eriti oma pilte anda. Kõige rohkem suuri fotosid on Ameerikast, autogramme aga Saksamaalt.

Järgmisena näitab kollektsionäär albumit maailma tuntud poliitikute autogrammide ja piltidega. “Soome president Juho Kusti Paasikivi, tema suri 1956. aastal; Maurice Paléologue, Prantsusmaa saadik Venemaal Oktoobrirevolutsiooni päevil, surnud juba 1944. aastal; Rootsi peaminister Olaf Palme, kes lasti maha 1986. aastal; 1700. aastal sündinud Inglise peaminister ...” kommenteerib huvikoguja.

Välismaa poliitikutest on albumis veel Indira Gandhi, Edward Kennedy, Richard M. Nixoni ja paljude teiste autogrammid.

Kolmandas albumis on igasugused esimesed, kes on esimesena midagi avastanud või teinud. “See mees juhtis Ameerika-Prantsuse ühisekspeditsiooni, mis leidis Titanicu mere põhjast, Robert D. Ballard; Francis Chichester, kes purjetas ümber maailma; esimese videomagnetofoni tegija; tema avastas antibeebipillid; Bob Heft - kujundas Ameerika lipu; Džomolungma esimesed vallutajad Edmund Hillary ja Tenzing Norgay ...” teab Anto Sepp kõigi kohta midagi öelda.

Siis näitab ta ümbrikku, mis on selle poolest haruldane, et tembeldati Kuu peal. Ameerika astronaut, kes käis Kuul, tõi ümbriku Maale tagasi ja saatis koos autogrammiga Eesti kollektsionäärile. Tundub, et Anto Sepal on meeles kõik 30 000 inimest, kes on talle allkirju andnud.

Järgmine on kosmonautide album. “Gagarini tütar Jelena pani allkirja oma isa pildile. Ta on Kremli muuseumi direktor, ajaloolane, sellepärast oleme head sõbrad,” selgitab Sepp Juri Gagarini pildi juures. “Valentina Tereškova, esimene naine kosmoses; Kuuba esimene ja Vietnami esimene kosmonaut ... esimese 100 kosmonaudi autogrammi hankisin, siis ütlesin, aitab,” räägib Anto Sepp.

Kosmoselaeva konstrueerija Mihhail Jangel oli juba surnud, kui Anto Sepp otsustas tema autogrammiga oma kogu täiendada. Seetõttu kirjutas ta naisele, kes postitas oma mehelt sõja ajal saadud postkaardi, mida ilmestab veel tsensuuri tempel. “See on unikaalne kaart. Ja nii ma hangin neid, vahel õnnestub saada sugulaste käest, mõnikord sõpradelt, nemad ikka kingivad mulle,” jutustab autogrammikütt.

Siis valib ta välja täielikud kollektsioonid olümpiavõitjate ja Nobeli preemia saanud kirjanike autogrammidega. Siin on ka Eesti olümpiavõitjate Kristjan Palusalu ja Erki Noole allkirjastatud pildid. “See on Sally Prudhomme’i autogramm, kes 1901. aastal sai kõige esimesena Nobeli kirjanduspreemia,” näitab Anto Sepp.

Rakvere mehe kogus on veel palju huvitavate inimeste autogramme kogu maailmast, näiteks Fidel Castro allkirjastatud raamat, Astrid Lindgreni, Ilja Ehrenburgi, Boris Polevoi, kuulsa vene raadiohääle Levitani, Marie Underi, Karl Ristikivi, August Mälgu, lamaistliku dalai-laama, helilooja Dmitri Šostakovitši, prantsuse kunstniku ja karikaturisti Jean Effeli, Charlie Chaplini, Hitleri asetäitja Martin Bormanni ja ka Rakverest pärit kuulsa mehe Arvo Pärdi autogramm.

Soojad suhted

Soojalt meenutab autogrammikoguja, kuidas ta 1972. aastal Mihhail Šolohhoviga kohtus.

Vene kirjanikule oli Anto Sepp saatnud mitu kirja, kuid neile ei tulnud vastust. Siis sõitis ta ise Tartu ülikooli tudengina suvevaheajal Venemaale Vjošenskaja stniitsasse, kus kirjanik elas. “Maja ümber kõrge aed, ei saa sisse, väravas on valvur, miilits. Öeldi et tuleb külanõukogus registreerida ja ennast järjekorda panna,” meenutab Anto Sepp.

Järgmisel hommikul õnnestus eesti tudengil ikkagi Mihhail Šolohhoviga kohtuda.

“Mind võeti lehtlas puude all vastu. Kirjaniku naine Maria Petrovna tegi meile pirukaid, pudel viina pandi lauale ja siis ajasime seal juttu,” kirjeldab Anto Sepp. Kui ta lahkuma asutas, andis vene kirjanik autogrammi ja hiljem pidas eesti noormeest kuni oma surmani meeles, saates uueks aastaks ja maipühadeks postkaardi tervitustega.

Sõprussuhteid on tekkinud Anto Sepal aastate jooksul teistegi maailmakuulsustega. Mõni neist on juba surnud, mõnega suhtleb kollektsionäär seniajani. Peale piltide saadatakse talle ka maale, raamatuid, heliplaate autogrammidega. Nii on tal Evald Okase, Marc Chagalli, Giorgio de Chirico ja veel paljude teiste kunstiteoseid. Jaapanist on postitatud söögipulgad, üks Gruusia maalija saatis Gruusia konjaki. Kaks seina Anto Sepa korteris on täis pühendustega raamatuid.

“Viimaseid, kelle autogrammi sain, on Horst Rippert, saksa lendur, kes väidetavalt tulistas alla kuulsa prantsuse kirjaniku Saint-Exupery lennuki,” sõnab Anto Sepp.

Kulukas hobi

Autogrammide kogumine on kulukas harrastus. “Kirjad on ju kallid, nüüd maksab mark juba 9 krooni. Aga kui midagi vastu ka saad, siis on hea meel,” naeratab Anto Sepp. Postmarkide maksumus on aga pisiasi autogrammide hindade kõrval, sest enamasti tuleb autogrammid osta.

“Stalini allkirja mul ei ole, see on nii kallis, ei jõua osta. Küsisin tütre oma, sedagi polnud kerge hankida, ta elab kusagil Ameerikas. Siis ta kirjutas siia ümbrikule “Svetlana Alliluyeva”,” näitab Sepp.

Aga autogrammide kogumine nõuab enamatki kui üksnes raha. Inimene peab ikka täielikult pühenduma oma tegevusele, et koguda Euroopa suurimaid autogrammide kollektsioone.

Iga kiri eeldab huvi isiku vastu ja ettevalmistamist, samuti taktitunnet ja intuitsiooni. “Peab enne uurima, millised on inimese huvid. Kui sa liiga lühidalt kirjutad, siis ei taheta eriti vastata, väga pikki nad ka ei viitsi lugeda,” jagab Anto Sepp oma kogemusi.

Aga uurimisprotsessi käiguski omandab elukutseline ajaloolane palju teadmisi juurde. “Kümmet inimest uurin ja võib olla ühe autogrammi saan,” tunnistab Anto Sepp ausalt.

Vahel tuleb ka pettuda ja mõnikord kavalust kasutada. Kui Rootsi kirjanik Harry Martinson ei vastanud, saatis Anto Sepp talle tähitud kirja väljastusteate, tähitud kirja kättesaamist pidi kirjanik tõendama oma allkirjaga.

Kuulsale kunstnikule Pablo Picassole kirjutas ajaloolane 7-8 korda, enne kui ta vastas. Ja oli ime, et see ikka kohale jõudis, sest kubismi rajaja saatis oma autogrammi lahtisel postkaardil. “See on väga haruldane, sest meelsasti ta autogramme ei andnud,” sõnab Anto Sepp. Ühe saksa näitleja autogrammi ootas kollektsionäär üheksa aastat. Nii et autogrammide kogumine nõuab ka kannatust.

Küsimusele, kelle allkirja tahaks ta veel kindlasti saada, vastab Anto Sepp: “Neid on palju. Tahaks oma kogusse Katariina või Peeter Esimese oma, kuid kust sa neid nüüd saad.”

Tutvudes Anto Sepa albumitega jääb mulje, et selle mehe ümber on koondunud kogu maailm. Tuntud ja vähem tuntud, poliitikud ja kultuuritegelased, surnud ja elavad - kõik need inimesed üksteise kõrval kajastavad maailma mitmekesist ja värvikat ajalugu.

Anto Sepp

• Sündinud 21. aprillil 1950. aastal Kuressaares.

• Lõpetanud Viktor Kingissepa nimelise Kuressaare keskkooli (nüüd Kuressaare ühisgümnaasium) 1969. aastal; Tartu ülikooli ajaloo erialal 1975. aastal.

• Rakvere ametikooli ajalooõpetaja 1986. aastast.

• Lapsed: Bianca (33), Algis (30), Stellan (21), Sixten (19).

Kommentaar:

Andra Kongi, Rakvere ametikooli kauaaegne õppedirektor

“Olen töötanud Anto Sepaga kõrvuti 22 aastat ja võin öelda, et ta on väga vastutulelik inimene. Kui palutakse, siis ta aitab alati. Tema poole on meeldiv pöörduda. Ta jätab õpilastele esialgu range õpetaja mulje, positiivses mõttes, aga ta tunneb oma ainet väga hästi, oskab seda edasi anda, õpetada. See on kõige olulisem. Õpilased saavad juba tema tundides selgeks materjali, mida nad peaksid õppima. Pealegi räägib ta aine juurde väga huvitavaid endaga seotud seiku. Ja tal on omad kindlad nõudmised, mida tuleb alati täita. Anto Sepp on väga hea klassijuhataja, õpilased hindavad teda väga. Ta on selline kindlameelne inimene.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles