Kriminaalkurjategija pressib jälle Rakvere volikokku

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Jaadla
Andres Jaadla Foto: Tairo Lutter

Tänavu jaanuaris jõustunud Viru maakohtu otsusega mõisteti Rakvere volikokku pürgiv Andres Jaadla süüdi korruptsioonivastase seaduse rikkumises ja teda karistati rahalise karistusega.

Karistatus ehk kurjategija staatus kustub aasta pärast seda, kui Jaadla on kandnud viimase sendi talle määratud 11 268 euro suurusest karistusest riigi tuludesse. Aga teisipäeval Rakvere teatris korraldatud valimisdebatil Rakvere linnapea kandidaatidele paistis see kohalikke külapoliitikuid mitte huvitavat. Mitte keegi kandidaatidest ei küsinud Jaadlalt, kas ta kandideerides ei kahanda mitte poliitiku kui ameti mainet.

Siit võib teha järelduse, et kuritegevust peetakse vähemalt Rakvere linna poliitikute seas normaalseks nähtuseks ja kohtulik karistatus võib tabada neist igaüht. Vaid Virumaa Teataja peatoimetaja Aarne Mäe, kes oli üks kahest debati juhist, päris Jaadlalt, miks ta otsustas kandideerida. "Kõik me oleme inimesed ja kõik me võime eksida," vastas Jaadla. "Aga oma tööd linnapeana tegin oma paremate tahtmiste ja oskuste järgi. Ja kui sa satud ikkagi rünnaku alla, siis tekib selle surve all inimlik soov. Tegelikult tehti mulle liiga ja usun, et mul on veel võimekust Rakvere linna heaks töötada."

Ilmselt tunneb end võimekana ja riigi poolt väärkohelduna politseiniku tapmise eest eluaegset vanglakaristust kandev Romeo Kalda, kes soovis kandideerida Jõhvi volikokku. Kohus aga seda ei lubanud.

Miks Rakvere linnapeakandidaadid eksmeerilt ikkagi karistatuse kohta ei küsinud? Jaadla teab vastust: "Korruptsioon on mulle tuttav teema, väikelinnas on igasuguseid hääletusi ja otsuseid keeruline teha, seega päris puhast poliitikut siin ehk üldse ei ole." Sestap otsustasid külapoliitikud debatil keskenduda näiteks aastaid üleval olnud valveteemale: KITi klubi saatusele.

 Mullu kevadel riigikohtu lahendiga jõustunud osaliselt süüdimõistva kohtuotsuse tõttu astus Jaadla augusti lõpus linnapea kohalt tagasi. Kuid soovis jätkata linnavolikogus.

Tal õnnestus isegi linna valimiskomisjoni viiest liikmest neli ära rääkida. Nende arust võis Jaadla volikokku minna. Vaid valimiskomisjoni esimees vaidlustas selle vabariigi valimiskomisjonis. Viimane tõkestas Jaadla tee volikokku, kuid eksmeer kaebas selle otsuse riigikohtusse. Kolmanda astme kohus aga ei võtnud kaebust menetlusse ja piltlikult öeldes viskas Jaadla volikogust välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles