Rahvaliit seisab taas poliitilisel teelahkmel

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvaliidu volikogu esimees Vello Tafenau on seda meelt, et erakorralist kongressi on vaja, sest erakonnal on tõsiseid siseproleeme, millega tuleb kiiresti tegeleda.
Rahvaliidu volikogu esimees Vello Tafenau on seda meelt, et erakorralist kongressi on vaja, sest erakonnal on tõsiseid siseproleeme, millega tuleb kiiresti tegeleda. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Rahvaliidu volikogu esimees Vello Tafenau ei usu, et rahvaliit pärast esmaspäevast volikogu istungit on lõplikult lõhki, samas arvas ta, et erakorralist kongressi on vaja nii või teisiti.

Rahvaliidu volikogu esimees Vello Tafenau rääkis, et eelmisel erakonna volikogu istungil andis volikogu erakonna esimehele kaks nädalat aega välja tulla mingi variandiga, kuidas edasi liikuda, ning ühiste kavatsuste leping sotsiaaldemokraatidega on erakonna esimehe ja tema meeskonna pakutud lahendus.

"Mina arvan, et lõhki rahvaliit küll ei pea olema," lisas Tafenau.

Soov jõuda ühinemiseni

Midagi oli Tafenau hinnangul igal juhul vaja ette võtta. "Erakonna maine on väga ära tümitatud ja tähelepanu meie vastu on jäänud loiuks, see aga on omakorda pärssinud rahvaliidu enda aktiivsust," leidis rahvaliidu volikogu esimees.

Tafenau ütles, et eriarvamused volikogul loomulikult olid. "Aga hea, kui inimesed protsessis kaasa räägivad, kõik ei peagi ühte nägu olema."

Sotsiaaldemokraatliku erakonna (SDE) läbirääkimiste de­legatsiooni juht Indrek Saar kõneles, et rahvaliiduga sõlmitud leppe juured ulatuvad 2005. aastasse. "Juba siis oli osa rahvaliidu seltskonnast huvitatud koostööst meie erakonnaga," meenutas ta.

Saare hinnangul on väga loogiline, et lepe allkirjastati vahetult enne rahvaliidu volikogu kokkusaamist. "See andis volikogule, mida arutada."

Kui sotsiaaldemokraatidel oli läbirääkimisdelegatsioon ammu moodustatud, siis rahvaliit moodustas oma delegatsiooni, mida juhib erakonna esimees Karel Rüütli, esmaspäeval. "Katsume lähimate nädalate jooksul jõuda ühinemisleppeni, et seda saaksid arutada erakondade juhtorganid, maakonnaorganisatsioonid ja lõpuks ka kongressid," selgitas sotside delegatsiooni juht Indrek Saar.

Nii rahvaliidu kui SDE Lääne-Viru maakonnaorganisatsioonides on ühinemiskava üldiselt arutatud.

Indrek Saar, kes on ka SDE maakonnaorganisatsiooni esimees, rääkis, et rahvaliidus on inimesi, kellega sotsid juba praegu koostööd teevad, on neid, kellega ollakse valmis koostööd tegema, ja neidki, kellega on raske kokkupuutepunkte leida.

"Aga üldiselt oli suhtumine positiivne," hindas Saar.

Rahvaliidu maakonnaorganisatsiooni esimees Andrus Blok Saare optimismi ei jaganud.
"Meil oli viimasel juhatuse kokkusaamisel kohal 12 osakonna juhid ja siis oli seisukoht, et rahvaliit peab jätkama iseseisvalt," lausus Blok, kelle sõnul arutatakse järgmisel juhatuse koosolekul kindlasti muutunud olukorda.

Vaja riigikogusse

"Mina olen ikka veel rahvaliitlane," ei varjanud Blok oma isiklikku suhtumist võimalikku ühinemisse.

Vello Tafenau arvates ei ole erakonnal riigikogus esindatust omamata võimalik midagi korda saata. "Ja ka nii väikese esindusega, nagu meil praegu, ei tee tegelikult midagi," lisas ta.
Rahvaliidu Harju maakonnaorganisatsioon on algatamas erakonna erakorralise kongressi kokkukutsumist, et avaldada rahvaliidu juhtidele umbusaldust. Vello Tafenau sõnul on erakorralist kongressi niikuinii vaja, sest erakonnal on tõsised siseprobleemid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles