“Käi jala!” alustab mais

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spetsialistid ütlevad, et päevas peaks kõndima vähemalt 10 000 sammu.
Spetsialistid ütlevad, et päevas peaks kõndima vähemalt 10 000 sammu. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

SK Liikumine MTÜ korraldab käimise propageerimiseks juba kolmandat aastat järjest kaks korda aastas kuuajalise üleeestilise ürituse "Käi jala!"


Käimine on inimese loomulik liikumisviis, kuid tänapäeva inimene sõidab tihti ka 100 meetri kaugusel asuvasse kaubanduskeskusse autoga, sest ega ta oste ei hakka ometi käes koju tassima.

Üheks tagajärjeks on see, et kümne aasta jooksul on ülekaaluliste ja rasvunud naiste hulk Eestis kasvanud 38%-lt 45%-ni ning meeste hulk 43%-lt 56%-ni.

"Eriti muret teevad 2009. aasta tervisekäitumise uuringu andmed, mille järgi on viiendate klasside õpilastest ülekaalulised juba 14%," rääkis haigekassa tervishoiu peaspetsialist Sirje Vaask ja pani südamele, et vanemad on siinkohal lastele suurimaks eeskujuks. "Laste ülekaalulisuse ohjeldamiseks ja tervislike eluviiside kujundamiseks kaasake ka lapsed liikumisharrastusse, minge koos perega välja liikuma," soovitab ta.

Kuigi inimene on teadlik liikumise vajalikkusest, jääb tal tihti puudu motivatsioonist, et seda piisavalt sageli teha. Üksikud jalutuskäigud võivad küll emotsionaalselt rahuldust pakkuda, kuid sellest ei piisa enda vormis hoidmiseks. Selleks, et olla rõõmus, energiline ja püsida heas vormis, piisab, kui päeva jooksul kõndida mõõdukas tempos umbes 10 000 sammu. See on vajalik, et ergutada organismi, hoida immuunsüsteem tugevana ja vaim värskena.

Hea füüsilise vormi hoidmiseks on päevas soovitatav käia 13 000 kuni 15 000 sammu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles