Kalmistu upub olmeprügisse

Kristi Ehrlich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Aruja selja taha kärusse on kogutud prügi, mille leidumine kalmistul on täiesti normaalne. Sama ei saa öelda kotitäie viinapudelite, riidekraami ja teiste avastuste kohta.
Aivar Aruja selja taha kärusse on kogutud prügi, mille leidumine kalmistul on täiesti normaalne. Sama ei saa öelda kotitäie viinapudelite, riidekraami ja teiste avastuste kohta. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

“Ausalt öeldes kuulutaks jahi välja. See on puhas nahaalsus ja kultuuritus, see ei ole isegi enam rumalus,” ahastas Rakvere vallavanem Aivar Aruja, kui Tõrma kalmistult järjekordselt prügi ära viidi.

Meeleheitel vallajuhile näib “jaht” kalmistu reostajate tabamiseks viimase võimalusena, et ometigi lõppeks olmeprügi vedamine Tõrma surnuaia ümbrusesse.

Eile koristasid valla palgatud inimesed prügi ladestamiseks mõeldud ametlikke ja isetekitatud kohti juba kolmandat korda. Prügi viiakse ära kord nädalas just peale nädalavahetust.

Prügihunnikuid käsitsi ja hangudega sorteerinud meeste- ja naisterahvas tõstsid hunnikutest välja lisaks haudadelt kokku korjatud kuuseokstele ja muule biolagunevale sodile ka mitu jopet, kotitäie viinapudeleid, ühe asutuse või äri lahtiolekuaegadega sildi, prügikoti, kust vaatasid vastu tühjad piimapakid, ja isegi arved, kus peal nimed ja aadressid. Ja need olid kõigest nädala jooksul kogunenud jäätmed.

Möödunud korral koguti muu prahi seast kokku kahe külmkapi südamik, tublisti eterniiti, tuhka, suur lill, vana tualetipott, seinaplaate jne. Kokku umbes 600 kilo.

“Need tühjad ei kaalu ju midagi,” tõstis Aruja tühje kilekotte, andes mõista, et kui prügihunnikutesse rändaks tõepoolest ainult kalmistult pärit prügi, oleksid äraveetavad kogused tunduvalt väiksemad. Samuti oleksid väiksemad vallale esitatavad arved, sest olmeprügi viib vald sinna, kuhu see kohe oleks pidanud jõudma – jäätmejaama. Vaid oksad ja leherisu lähevad siloauku.

Samas tunnistas Aruja, et selline käsitsi sorteerimine ei ole loogiline: tuleks soetada prügikonteinerid, kuhu saab visata haudadel tühjaks põlenud küünlaümbrised ja kunstlilled, kilekotid jm. “See on kalmistusodi ja selle peab inimene saama ära panna.”

Prügikaste aga praeguses olukorras surnuaiale tuua ei saa. “Siis on konteineri ümbrus veel hullemini prügikotte täis,” on vallavanem veendunud, et sellisel kombel prügi sorteerimist teevad nad “lolli järjekindlusega edasi”.

Et Tõrma kalmistul on prügiprobleem nii terav, selle põhjuseks peab Aruja Rakvere linna korraldamata olmejäätmete vedu. Olukorra kontrolli alla saamiseks on mõeldud ka valvekaamerate paigaldamisele. “Aga need on suhteliselt kehva eraldusvõimega asjad,” ei olnud vallavanemal neisse suurt usku.

Omaette probleem on kalmistul veel omal algatusel tekitatud ladestamiskohad. Ametlikke prügi maha paneku kohti on mõlemal pool surnuaeda kolm, tegelikkuses leiab neid aga rohkem.

“Üks umbes 80aastane vanaproua ütles, et tema on 30 aastat siia prügi pannud ja paneb edaspidigi, mis sest, et kõigest kaks meetrit eema­l on selleks ette nähtud koht,” kirjeldas eile prügi kokku korjanud naisterahvas üht vahejuhtumit.

Hoolduseks

Vett saab Tõrma kalmistul 1. maist, kui paigaldatakse veepaagid, sest kaevud on tühjad.

Liiv saabub kalmistule mai lõpus või juuni alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles