Lapsehoiukoha võiks saada enne, kui mudilane kooli läheb

, haridus- ja teadusministeeriumi alushariduse peaekspert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Peterson.
Tiina Peterson. Foto: Erakogu

Kumb on töötavale lapsevanemale parem, kas leida oma pooleteiseaastasele lapsele koht lapsehoius või oodata üle aasta lasteaiajärjekorras? Vanema jaoks on elementaarne eeldada, et kvaliteetse alushariduse võimalus ja lapsehoid on olemas ehk et ta ei peaks enam kui aasta järjekorras viibima või lasteaia uue hoone valmimist ootama. Just seda peavad praegu taluma tuhanded vanemad. Seetõttu on probleem leidnud ühe lahenduse näiteks eralapsehoiu näol. Viimase viie aasta jooksul on lapsehoidude arv Eestis kahekordistunud. Praeguseks on neid 295, kus on natuke alla 9% 1,5–3aastastest lastest. Pahatihti on aga lapsehoidude hinnad üsna krõbedad.

Kuna lasteaiakohtade nappuse probleem on kestnud aastaid, siis on haridus- ja teadusministeerium tulnud välja lahendusettepanekuga muuta koolieelse lasteasutuse seadust ja anda ka kohalikele omavalitsustele õigus luua 1,5–3aastastele lastele lapsehoide, kuhu lapsevanema nõusolekul oleks võimalik lapsi panna. Lapsevanema nõusolek on oluline, sest lapsehoidu ei saa peale suruda, ka ei tohi laste olukord valikuvõimaluse suurendamisel muutuda halvemaks.

Omavalitsustel on kohustus tagada kõigile pooleteise kuni seitsmeaastastele lastele võimalus käia teeninduspiirkonna lasteasutuses, samas teame, et tegelikkuses pole kohustus alati realiseerunud. Lasteaiakoha asemel pakutakse paljudele lastele nõrka lohutust koha näol lasteaiajärjekorras. Järjekord ei aita last, ei rahulda vanemaid ega – nagu näitab kohtupraktika – ka kohalikke omavalitsusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles