Reedel korraldasid päästjad vahuõppuse

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppus Rakvere Lihakombinaadis.
Õppus Rakvere Lihakombinaadis. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Reede ennelõunal vurasid Rakvere lihakombinaadi hoovile päästeautod – vahuõppus oli alanud.


Lihakombinaadi katlamajast vupsasid välja kolm meest. Üks neist oli varustatud põletushaavade mulaažidega.

Rakvere lihakombinaadi turvaülema Heiki Jaanuse sõnul oli õppuse legendi järgi toimunud katlamajas plahvatus. Mõned inimesed jäid hoonesse tulelõksu, kolm pääses välja. Väljasaanud pidid kustutama katlamaja ees väikese tulekolde ja sellega saadi suurepäraselt hakkama. Teise ülesandena tuli anda kannatanule esmaabi.

“Me ei anna midagi kätte, kõik tuleb neil teha ise,” selgitas Jaanus ja lisas, et õppusteks valmistuti ajal, mil Kohtla-Järvel oligi katlamajas tõeline põleng.

Tules põletada saanu aga lebas Rakvere lihakombinaadi katlamaja juures maas, kaks tõsiste nägudega kaaslast olid tema juures. Mõningane nõutus jätkus ka siis, kui sai teatavaks, et kiirabi on raudteeülesõidu juures toppama jäänud.

Õppuste juht, päästeteenistuse operatiivkorrapidaja Tom Leesnurm selgitas, et katlamaja töötajad lootsid alguses päästjate ja meedikute peale. Kui selgus, et neilt abi ei tule, hakati tegutsema. Kannatanu viidi ohust ehk põlevast katlamajast eemale ja kaeti külmumise vältimiseks termolinaga.

Peagi jõudis sündmuskohale isevärki auto, mille tõsteseadeldis tõstis kastist maha suure mahuti vahuainega. Tom Lees­nurm selgitas, et õppuse eesmärk on tutvustada päästjatele lihakombinaati ja harjutada vahurünnet. Tuleb ju põlevat õli kustutada mitte vee, vaid vahuga.

Anumas oli tonn vahuainet. Leesnurme sõnul pole Lääne-Virumaal niisugust vahukogust ammu enam valla päästetud.
Õppustel osalejate seas vilksatas ka lihakombinaadi juhi Anne Mere hõbehall peanupp.

Rakvere lihakombinaadi ja päästeteenistuse vahel toimib juba ammu tihe koostöö. Aastaid on kombinaat korraldanud päästeõppusi.

Õppuste juht Tom Lees­nurm märkis, et seekord korraldas õppuse Ida-Eesti päästekeskus.
Igal aastal peavad operatiivkorrapidajad ühe suurema harjutusega maha saama ja seepärast kattusid päästjate ja lihakombinaadi huvid topelt.

Tänavu on operatiivkorrapidajad korraldanud Lääne-Virumaal päästeõppusi Rakvere haiglas ja Aqva veekeskuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles