Kommentaar: Otsime kroonimündid üles

Katrin Talihärm
, Eesti Pangaliidu tegevdirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Talihärmi sõnul on turul ka selliseid laenupakkujaid, kelle meelest on sobilik anda kõrge intressiga laenu juurde näiteks inimesele, kes juba 80% teenitust ära maksab.
Katrin Talihärmi sõnul on turul ka selliseid laenupakkujaid, kelle meelest on sobilik anda kõrge intressiga laenu juurde näiteks inimesele, kes juba 80% teenitust ära maksab. Foto: Erakogu

Eesti metallraha, kroone ja sente, on ringluses kokku ligi 456 miljonit tükki, kogusummas umbes 155 miljonit krooni. Eurole üleminekuga seoses tuleb need mündid kokku korjata. Et seda on koguseliselt palju – üle 1000 tonni, oleks mõistlik  tegevust ajaliselt hajutada.

Selleks, et võimalikult palju ringluses olevatest müntidest kokku korjata enne euro tulekut, on alates oktoobrist kõigil eraisikutel võimalus oma mündid panka tuua ja oma kontole panna. Nii müntide lugemine kui kontole panemine on tasuta.

Mõistlik oleks mündid panka viia juba oktoobris-novembris. Hiljem, detsembris, on pangakontoris tavapärasest rohkem kliente, kuna siis on eraisikutel võimalus vahetada Eesti krooni sularaha ametliku kursiga ja teenustasuta eurode vastu. Lisaks saab samal ajal euromüntidega tutvuse tegemiseks osta Eesti euromüntide stardikomplekte ja ettevõtetele hakatakse kaaseeljaotuse korras väljastama eurosid.

Kuigi münte võib panka viia ka hiljem, soovitame seda teha juba lähiajal. Kui detsembris on kontorites rohkem külastajaid ning alates jaanuarist hakkavad pangad seadistama oma mündilugemismasinaid eurode lugemiseks, siis on kroonimüntide äraandmine juba tublisti aeganõudvam.

Kui toote oma mündid panka, soovitame ühtlasi kaasa võtta kodus hoiustatavad kroonid, et sularaha sama pangaskäiguga pangakontole panna. Kontole hoiustatud sularaha vahetatakse aastavahetusel automaatselt keskkursiga ja teenustasuta eurodeks – nii saab eraisik mugavalt eurole üle minna ja ei pea planeerima täiendavat rahavahetust.

Kui jagada ringluses olev müntide arv Eesti elanike arvuga, saame tulemuseks 340 münti. Igaühel tasuks teha eksperiment ning püüda korjata kokku kõik kodus olevad mündid nii hoiupõrsastest, taskutest kui kapi pealt, kapi alt ja lauasahtlitest ning kontrollida, kas ka teie vastate n-ö statistilisele keskmisele. Tasub vaeva - 340 mündi väärtus on keskmiselt 115 krooni ja leibkonna peale koguneb sellega arvestatav summa.

Loomulikult ei ole realistlik, et kõik kroonimündid kokku kogutakse. Osa münte on kas hävinud, kadunud või turistide taskus Eestist välja rännanud. Pealegi soovib nii mõnigi jätta ka endale mõne mündi Eesti rahast mälestuseks.

Teiste eurole üle läinud riikide kogemus näitab, et kokku on kogutud veidi üle poole müntidest. Kuna kroonimündid on suhteliselt väikese nominaalväärtusega, siis oleme Eestis seadnud eesmärgiks koguda enne eurole üleminekut kokku 50% müntidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles