Maanaistel jagub tublidust ja teotahet (1)

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maanaiste päeva üritusele oma juuksurisalongiga tulnud Anna Kis-Int teeb soengut Elis Laurile.
Maanaiste päeva üritusele oma juuksurisalongiga tulnud Anna Kis-Int teeb soengut Elis Laurile. Foto: Raivo Raigna

Läinud laupäeval tähistati Tamsalus rahvusvahelist maanaiste päeva üleeestilise üritusega, mis tõestas, et maanaistel jagub nii töökust, ettevõtlikkust kui soovi hoida ja arendada esiemade käsitöökunsti.

Tänavuse rahvusvahelise maanaiste päeva tähistamise korraldas Tamsalu valla sotsiaalosakond koos MTÜga Ettevõtlikud Naised Eestimaal (ETNA).

Tamsalu valla sotsiaalosakonna juhataja Ülle Kristmann rääkis, et ETNA peab maanaiste päeva traditsiooniliselt igal aastal.

“Külastatakse teisi maakondi. Eelmisel aastal oldi külas Evelin Ilvese talus Mulgimaal, seejärel väisati Viljandimaa tegusaid naisi. Kõige pidulikum on olnud tähtpäeva pidamine Pärnus Ammende villas koos naistega projekti partnerriikidest,” selgitas Kristmann.

Seekord tuldi Tamsallu, sest seal käib koos ETNA kooliga käivitunud noorte ettevõtlike naiste koolitus. “Meie projekti kohaselt peaks piirkonnas tegutsema hakkama naisettevõtjate teabekeskus. Päeva sisustamine on naistele ühtlasi väljakutse ennast proovile panna, näidata ja kogemusi vahetada,” kõneles Kristmann.

Külas olid ettevõtlikud naised Luunjast, Järva-Jaanist, Tapalt, Väike-Maarjast, Rakkest ja teistest Eestimaa paikadest.

Üritus juhatati sisse sportlikult. Tamsalu gümnaasiumi õpetaja Maire Tamm on nii Virumaal kui kaugemalgi tuntust kogunud kui aktiivne tervisekõnni propageerija. Tema juhendamisel mindigi Tamsalu terviseradadele.

Sisukas päev

Tamsalu kultuurimaja ruumides hakkas aga kihama vilgas elu. Tegusad naised asusid müüma ja tutvustama oma tooteid ja teenuseid. Müügilaudadelt võis leida ja osta meelepärast alates kondiitritoodetest ja lõpetades käsitööesemete rikkaliku valikuga. Tegutses juuksurisalong ning korraldati hoidiste ja jookide konkurss koos degusteerimisega.

Üks arvukatest käsitöömeistritest maanaiste päeval oli Sirje Major. “Mulle meeldib ehteid teha. Tulin, et näha, mida teised ehtemeistrid valmistavad ja oma loomingut näitama. Kasulik ja meeldiv on kogemusi vahetada,” rääkis Major.

Marika Uussalu tutvustas koos tütar Mariliisiga perefirmas valminud puidust kelku, mis peagi läheb masstootmisse. “Püüdsime omalt poolt anda parima, et kelk oleks lapsesõbralik toode, ja selle loomisel arvestasime oma tütrega,” sõnas Uussalu.

Asta Eha pakkus degusteerimiseks oma koduveine. Pikaajaliste kogemustega veinimeister ütles, et Eestimaal on rikkalikult igasuguseid marju ja puuvilju, millest saab maitsvat veini valmistada. “Olen kääritanud ka kõrvitsa-rabarberiveini, kus kaks nii erinevat vilja annavad koos meeldiva maitseelamuse,” tõi ta näite.

Asta Eha kääritatud kreegivein hinnati maanaiste päeva konkursil degusteeritud jookide hulgas parimaks. Kõige maitsvamaks magusa kategoorias tunnistati Kaili Kanguri kõrvitsa-sidrunimoos ingveriga. Soolaste hoidiste hulgas meeldisid degusteerijatele enim Helje Loide hoidistatud sinepikurgiviilud.

Pakuti vaimutoitu

Maanaiste päeval jagati ka teadmisi olulistel ja elulistel teemadel. Tartu ülikooli teadur, sugupoolte uuringute doktorant Kairi Talves kõneles soorollidest ettevõtluses. Andmekaitse ekspert ja õppejõud Gina Kilumets esines ettekandega, kuidas esitada teabenõuet.

Pereettevõtte võludest ja valudest kõneles Avinurmes puittooteid valmistava firma E. Strauss ASi juhatuse esimees Eve Strauss. Toimus kirjanduslik vestlusring, kus oma loomingut lugesid Tamsalust sirgunud erksa sotsiaalse närviga poetess Triin Tasuja ja Kadrinast pärit poeet Priit Kaare.

Üritusel viibinud Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum nentis, et meeldiv oli viibida tublide ja teotahteliste inimeste keskel ja tutvuda nende sisukate ettevõtmistega. Maavanem kinkis Tamsalu kultuurimajale uue mastivimpli. Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg märkis, et vallavalitsuse sotsiaalosakonna naispere teeb tublit tööd vallas ettevõtluse elavdamisel, millel on tulevikule mõeldes kindlasti positiivne mõju.

ETNA

• MTÜ ETNA Eestimaal asutati 2003. aastal.
• Tegeleb maanaiste ettevõtluskoolitusega.
• Annab välja teatmematerjale.
• Toetab väikeettevõtjate arendusideid jne.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles