Õlitootja põlevkiviotsingud takerdusid liiva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Ida-Viru maakond on tuntud põlevkivimaa, pruuni kulda siiski kõikjal piisavalt ei leidu.
Kuigi Ida-Viru maakond on tuntud põlevkivimaa, pruuni kulda siiski kõikjal piisavalt ei leidu. Foto: Tairo Lutter

Kiviõli Keemiatööstuse loo­tus Põhja-Kiviõli II kar­jääris kaevandamiseks loa saamiseni senise ­kar­jääri laienduselt kaevandatava põlevkiviga välja vedada läks luhta: ­taotletaval laiendusel on põlevkivi asemel enamasti liiv.

Maikuus asus Kiviõli Keemiatööstus kaevandama ettevõttele senise karjääri laiendusena eraldatud 23 hektari suurusel alal; keskkonnaministeeriumilt taotleti veel teistki laiendust. Kokkuvõttes pidanuks see keemiatööstusele aastaks tooraine tagama ja aitama kuni Põhja-Kiviõli II karjääri jaoks uue kaevandamisloa saamiseni vastu pidada.

Nüüdseks on selgunud, et selsamal esimesel laiendusel on põlevkivi asemel peamiselt liiv ning loogikast lähtudes on lisaks taotletud laiendusel põlevkivi veelgi vähem.

Olukorraga tutvunud keskkonnaministeeriumi esindajad tõdesid, et sealne põlevkivivaru ei kõlba termiliseks töötlemiseks ega põletamiseks. Keemiatööstus palus ministeeriumil sinna kaevandamisloa taotluse menetluse lõpetada.

Põlevkivivaru haihtus

“Geoloogid ei osanud seda seletada,” ütles OÜ Kiviõli Keemiatööstus juhatuse liige Robert Karpelin põlevkivi “kadumise” kohta alalt, mida geoloogid on kahel korral uurinud ja kus pidanuks lasuma enam kui miljon tonni põlevkivi.

“Põlevkivi on sealt välja pestud, liiv asemel, ja meie lootus saada karjäärile pikendust läks luhta. Lootsime sellelt 23 hektarilt 6-8 kuud tööd, aga see sai palju rutem otsa; lääne poolt lootsime veel nelja kuud, aga seda ei tule nüüd üldse.”

Karpelini sõnul ei aitaks ettevõttel ellu jääda ka see, kui Eesti Energia Kaevandused neile müüdavat põlevkivikogust kahekordistaksid. “See 20 000 tonni, mida nii saaksime, ei kata pooltki meie vajadusest. Ja mingit alternatiivi ei olegi.”

Kuigi Karpelin väitis, et Kiviõli Keemiatööstusel on Eesti Energia Kaevandustega novembrikuuks kokkulepe juba
20 000 tonni põlevkivi ostmiseks, ei kinnitanud teine osapool seda väidet.

“Meil on nendega allkirjastatud leping 10 000 tonni peale ja mingist muust kogusest pole minuga juttu olnud,” ütles kaevandusettevõtte tootmisdirektor Erik Väli.

“Mulle helistati, et neil on võimalik järgmisel kuul meile topeltkogus anda. Saatsime kiiresti tellimiskirja ja selle peale öeldi, et see lülitatakse plaani,” rääkis Karpelin.

Aasta lõpuni on Kiviõli Keemiatööstusel põlevkivivaru olemas. Edasi loodetakse Põhja-Kiviõli II karjäärile, kuhu antud kaevandamisloa kohus suvel tühistas ja mida keskkonnaministeerium nüüd uuesti menetleb.

Kiiret lahendust pole

“Menetleme Kiviõli Keemiatööstuse loataotlust edasi sealt, kust alates kohus tunnistas menetluse mittetäielikuks,” ütles keskkonnaministeeriumi nõunik Rein Raudsep. Ministeerium võib teha kõik endast oleneva, ent seadustest tulenevalt pole keemiatööstusel enne jaanuari lõppu suurt midagi loota.

“Otsuse eelnõu saadame kõigile asjast huvitatud osalistele, ootame ära nende võimalikud vastuväited ja ettepanekud. Arvan, et võib-olla saame kaevandamisloa detsembri keskel välja anda. Seejärel on 30 päeva aega seda luba vaidlustada,” selgitas Raudsep.

 Võimalusi, mis vaidlustamise korral edasi saab, on tema sõnul nii palju, et neid kõiki lahti seletama hakata pole praegu mõtet.

“Üks võimalus on, et keemiatööstus saab piirangutega loa, mis võimaldaks tal kaevandada riigimaal, aga mitte eravalduses olevate maade peal. Ligipääsuvõimalus riigi omanduses olevatele maadele neil kitsast koridori pidi oleks. Aga kui vaidlustatakse kaevandamisluba tervikuna, siis ei saa seal muidugi üldse kaevandada ja on võimatu ennustada, kuidas asjad siis edasi arenevad.”

Uuringud

• Põlevkiviuuring Põhja-Kiviõli uuringuväljal tehti aastatel 1937-1946.

• Aastatel 2001-2002 tegi AS Viru Geoloogia OÜ Kiviõli Keemiatööstus tellimusel lisauuringud.

• 2007. a täpsustas põlevkivivaru mäeeraldise piire Eesti geoloogiakeskus.

• Keemiatööstuse taotletud mäeeraldise laiendusel kinnitati põlevkivi tarbevaruks 1,4 miljonit tonni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles