Narkomaani tee lahkamislauale

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepi tõmbamisest jõuab sõltlane ruttu “süstla otsa”.
Kanepi tõmbamisest jõuab sõltlane ruttu “süstla otsa”. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti kohtuekspertiisi instituudi direktor Üllar Lanno leidis hiljuti asutuse lahkamislaualt oma mitukümmend aastat tagasi peetud pulma lilleneiu, kes oli kõigest 30aastane.

Eelmisel reedel Rakveres politseimuuseumis loengu pidanud Lanno sõnul lõpetavad narkomaanid varem või hiljem lahkamislaual. Sageli jääb nende elutee lühikeseks. Ta tõi näite ühest noormehest, kes jäi politseile narkootilise ainega esimest korda vahele 2011. aasta 17. jaanuaril. Sama aasta 11. detsembril oli ta juba lahkamislaual.

Kõik saab tavaliselt alguse kanepi suitsetamisest. Sõltuvus aga on kiire kujunema. Sõltlasel tekib vajadus uute dooside järele. Ja mingil ajal ei anna kanep enam oodatud efekti. Seepärast minnakse üle kangematele meelemürkidele. Et narkootilised ained kahjustavad organismi immuunsüsteemi, muutub sõltlaste tervis viletsaks. Kaotatakse töö ja kindla sissetulekuta on nad narkokaubitsejatele kerge saak. Sõltlased on valmis uue doosi saamiseks ükskõik mida tegema. Lõpuks pole ka kodu ega perekonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles