Rakvere ametikoolis tuleb laupäeval jõululaat

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karel Maasik (vasakul) ja Ksander Lokman valmistavad lastemööblit, mis saab laada õnneloosi peaauhinnaks.
Karel Maasik (vasakul) ja Ksander Lokman valmistavad lastemööblit, mis saab laada õnneloosi peaauhinnaks. Foto: Arvet Mägi

Rakvere ametikool soovib taas ausse tõsta isetegemisrõõmu ja pakkuda enne pühi võimalust soetada jõuluroogi ja pühadekingitusi, mis valminud õpilaste-õpetajate koostöös.

Rakvere ametikooli uues õppehoones ehituspolügoonil peetakse sel laupäeval, 11. detsembril teist aastat järjest jõululaata. Mullu väga populaarseks osutunud ettevõtmine püüab korraldajate sõnul pakkuda alternatiivi kaubandusvõrgus valitsevale melule ning südamega tehtud kaupu ja võimalust veeta mõnus perelaupäev.

Laada idee autor, ametikooli toitlustusosakonna juhataja Taimo Tamm tunnistas, et sel aastal minnakse laadapäevale vastu kerge südamega. “Eelmisel aastal oli ikka hirm,” viitas ta sellele, et keegi ei osanud siis ennustada, kui palju laadalisi sammud ametikooli poole seab.

Rohkem võimalusi

“Oleme harjunud matma end ostukeskustesse ja tarbeasjadesse ning ostma mõttetuid asju, mida me hiljem ei kasuta. Enda kätega tehtud rõõm on puudu,” selgitas ta laada korraldamise tagamaid. Tamm mäletab, et tema lapsepõlves tehti jõuludeks kõik ise, ja sedasama mentaliteeti üritab ta süstida ka õpilastesse ja laadakülalistesse.

Otsus laat ka sel aastal korraldada tuli pärast eelmist aastat kergelt, kusjuures tegijate ring on tänavu oluliselt suurem kui mullu.

Kogu laada nimel tehtav töö on nii õpilastele kui õpetajatele vabatahtlik, kuid sellega tegeletakse alles pärast tavapärast koolipäeva. “Alates homsest (tänasest – toim.) istume siin nii kaua, kui kõik on tehtud,” ütles Taimo Tamm rõõmsameelselt.

“See on õpilastele suur asi,” lisas ka kooli täiendusõppeosakonna juhataja Ada Väät. Oluline ongi just see, et laada käigus väärtustatakse tegijat. Näiteks eelmisel aastal oli isetehtud kommide juures ka kommitegija nimi.

Jõululaadaga täideti tegelikult tühi koht linna pühadeürituste reas. “Nii palju kui ma laadakalendreid olen vaadanud, siis see ongi ainuke puhas jõululaat Rakveres,” ütles toitlustusteenindusosakonna juhataja, laada peakorraldaja Anneli Tohvert.

Tänavu on keskkond, kus laat toimub, praktiliselt uhiuus – praktikabaas avati alles selle aasta oktoobris.

“Linnaelanikele pole tavaliselt ju töökojad avatud, nüüd on võimalik neis käia ja ringi vaadata,” lausus Tohvert.

Kui eelmisel aastal oli kooli peahoone koridorides nii palju huvilisi, et liikumisruumi kippus nappima, siis tänavu kaubeldakse avaral ehituspolügoonil ja koridorides. Samas on avatud kohvik ning à la carte restoran.

Ada Väät rääkis, et tänavu on laadal puidutöökoja toodangut rohkem kui eelmisel korral. Lisaks pakub kogu laada jooksul teenuseid autotöökoda, näiteks on võimalus teha sõidukite tehnilist kontrolli, testida autot. “Ka toitlustuse poole pealt on rohkem asju müügis kui eelmisel aastal,” viitas Väät sellele, et uued töökojad on kaasa toonud suuremad võimalused.

“Eelmisel aastal ei osanud me arvestada, et nõudlus nii suur on,” ütles Anneli Tohvert ja nimetas mullu enim ostetud tooteid, mida ka sel aastal kindlasti soetada saab - sink, igasugused saiakesed, piparkoogid ja tainas jõulumaiuste valmistamiseks.

Uuena tulevad aga müüki näiteks mandliroos, mis on Tohverti sõnul Rakvere ametikoolis välja töötatud saiake, ruumilised piparkoogikuused, jõulukeeksid, nn firmakringlid ja väikesed tordid. “Õpilastel on just kondiitriosa praktika ja nad saavad rohkem teha ka laada jaoks,” lisas ta.

Veel on koolis välja töötatud oma jõulupraad. Samuti on saadaval isetehtud verivorstid, süldid, pasteedid ja barbeque’ hõrgutised. Oma tehtuga on väljas sepikoda ning müüakse jõulukuuski.

Tulevikus suuremalt

Laadale on oodatud kaupmehed ka väljastpoolt kooli. Praeguseks on registreerunud umbes 30 ettevõtet nii Lääne-Virumaalt kui kaugemalt. “Eelistame käsitööd ja kodumaist toodangut,” ütles Ada Väät.

Lisaks kõigele muule on laupäeval võimalik saada osa meelelahutusprogrammist. “Meil on jõululaulude tuba, kus saab laule meelde tuletada ja uusi õppida,” tutvustas Väät. Üles astub kooli enda bänd ning esinejad Rakvere muusikakooli laulustuudiost ning esteetika- ja tantsukoolist.

Ka ise on võimalik töötubades käsi jõuluseks teha ja näiteks kaunistada piparkooke või ehitada midagi valmis puitdetailidest.

Seda, et järgmisel aastalgi on jõulude eel põhjust laadale sammud seada, kinnitavad korraldajad juba praegu. Mõtteid edaspidiseks jagub – näiteks soovitakse korraldada talvine barbeque-võistlus.

“Mõtted olid meil juba alguses suuremad, et teha koostööd ka linnaga,” meenutas Taimo Tamm.

See võimalus on tema sõnul aga endiselt olemas. “Me jõuame ju veel, ega see pole kuskile vaka alla jäänud,” lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles