Kohtumajja jõudis uus kõmuprotsess

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puiduveofirmad peavad riigihangetel osalemisest kohtus aru andma.
Puiduveofirmad peavad riigihangetel osalemisest kohtus aru andma. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Rakvere kohtumajas on aastate jooksul olnud arutlusel riigi  toiduteravilja julgeolekuvaru kadumine, süüpingis on istunud kohtunik Ardi Šuvalov, allilmaveteran Vassili Satšuk ja Narva kümme kriminaalpolitseinikku.



Eesti meediakanalitel on taas asja Lääne-Virumaa pealinna: eile algas Viru maakohtu Rakvere kohtumajas Eesti suurimat kartellilepet puudutav protsess.
Riigiprokuratuur saatis kohtukulli ette üheksa metsaveoga tegelevat äriühingut ja kuus neid esindanud inimest.


Nutikas äriidee


Palju on kirutud riigihangete korda, kus võidab väiksema pakkumise teinud ettevõte. Odav hind ei tähenda alati head kaupa ja näiteks ehituse valdkonnas on riigihangete odavuspõhimõte toonud kaasa paksu pahandust.
Metsaveofirmad aga olid nutikad ja leidsid võimaluse seadusesätetest mööda hiilida. Süüdistuse järgi jagasid äriühingud omavahel ära, milline ettevõte võtab oma madalama pakkumise riigimetsa majandamise keskuse (RMK) poolt puiduveoteenuse osutamiseks välja kuulutatud riigihankel tagasi. Selline kokkulepe andis võimaluse, et mõne kõrgema hinna pakkunud äriühing võitis riigihanke.


Ajavahemikul 2008. aasta 7.-21. juunini kuulutas RMK välja 38 puiduveoteenuse tellimisega seotud riigihanget. Nendest kümme jagasid kartellileppes osalenud ettevõtted omavahel ära.
Kartellileppes süüdistatuna astuvad kohtukulli ette OÜ Vikingmodum ja ettevõtte 28aastane juhatuse liige Kaupo Nõmmemees, OÜ Iriscorp Transport ja selle 34aastane juhatuse liige Kaido Sikk, OÜ Expertline ja äriühingu 31-aastane juhatuse liige Kaupo Karja, OÜ Silvanus Metsaveod ja selle 32aastane juhatuse liige Rain Kirs, OÜ Aarman Puit ja ettevõtte 34aastane juhatuse liige Aarne Tischler, AS Folie MP ja äriühingu 38aastane nõukogu liige Andras Kaasik, osaühingud Järva Veod ja Tehnopuit ning neid esindanud Rain Kirs, OÜ Margo Novikov, mille juhatuse liikme Margo Novikovi vastu alustatud kriminaalmenetlus lõpetati.


Soolased karistused


Äriühinguid süüdistatakse paragrahvi järgi, mis alates selle aasta 27. veebruarist käsitleb konkurentidevahelise kokkuleppe sõlmimist ja kooskõlastatud tegevust.
Sealhulgas riigihankel osalemist, kui sellega määratakse otseselt ja kaudselt kolmandate isikute suhtes kindlaks hind ja muud kauplemistingimused ning jagatakse kaubaturgu. Konkurentsi kahjustava kokkuleppe ja kooskõlastatud tegevuse eest võib kohtus süüdi mõistmise korral juriidilist isikut karistada rahalise karistusega, mille suurus küündib 5-10 protsendini äriühingu käibest.


Ettevõtete juhte süüdistatakse paragrahvi järgi, mis alates selle aasta 27. veebruarist käsitleb konkurentidevahelise kokkuleppe sõlmimist ja kooskõlastatud tegevust, kui sellega määratletakse otseselt ja kaudselt kolmandate isikute suhtes kindlaks hind ja muud kauplemistingimused ning jagatakse kaubaturgu.


Kooskõlastatud tegevuses konkurentsi kahjustava kokkuleppe teinud ettevõtete juhte ootab kohtus süüdi mõistmisel rahaline karistus või 1-3aastane vangistus.
Algselt oli kavandatud kohtuprotsessi kaasata kümme tunnistajat.


Viru maakohtu pressiesindaja Jelena Muttonen ütles, et eile peetud eelistungil taotleti veel täiendavalt 14 tunnistaja kutsumist. Kui kohus taotluse rahuldab, siis osaleb kartellikokkuleppe protsessil 24 tunnistajat.
Kohtuistungid on määratud järgmise aasta 29. augustist kuni 16. septembrini ning 25. ja 26. oktoobril.

SÜÜDISTUS

• Eesti suurimas kartellikokkuleppes süüdistatakse üheksat metsaveoga tegelevat äriühingut ja kuut neid esindanud inimest.
• RMK välja kuulutatud 38 riigihankest jagasid leppes osalenud ettevõtted omavahel ära kümme hanget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles