Tere, võilillerahvas 2

, kirjanduskriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maire Liivamets
Maire Liivamets Foto: Erakogu

Sinililled on täies õies, ei lähe enam kaua, kui vaenlane võilill valitsuskepi enda kätte võtab, ja siis läheb eesti rahvas elevile, unustab kõik muud mured ja hullud asjad, mis praegu me meeli erutavad. Käitub nagu sõge metsisepaar mängu ajal, sest küüned tuleb mulda ajada, saagu mis saab. Kui ma nüüd neid salamisi kõrva taha pandud hulle asju loetleksin, siis võib mõni lugeja mind nimetada poliitiliselt ebakorrektseks, teised jälle rahvuslike põhimõtete reetjaks. Katsu siis käia tõe ja õigusega ühte jalga. Olukord on muutunud praegu nii kummaliseks, et tuleb loodust tänada, kui see meid mõneks ajaks põlvili peenramaale surub. Ühes olen kindel: ei võõrad ega külalised, kes soodest ja rabadest pole midagi kuulnudki, meid nii tõsises töös ei sega.

Nagu rahval, on ka taimedel oma tõde ja õigus, kes tugevam, sellel oleks nagu tõele suurem õigus. Teate küll seda võilille väge! Suuremal mehel on kergem väiksemakasvuline pikali lüüa, ehkki alati leidub ka sitkeid ja lühemaid mehi-naisi.

Tillema maalapiga rahvastel tuleb aga tihti võimsamate õpetussõnu kuulata ja nurisemata, vahel lausa paratamatusepisarad silmis, nende meeletuid soovegi täita. See ei peaks tõe ja õiguse seisukohast olema norm, aga eks te teate emakese maa seatud seadusi isegi. Ent kas olete ikka märganud, et vaenatud võilill on terane taim?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles