Eesti piimatööstusele pakub üha tõsisemat konkurentsi Leedu tööstus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimapakid.
Piimapakid. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

 Eesti piimatööstused näevad tõsist konkurenti Leedu piimatööstustes, mis on Baltikumis kõige kiiremini kasvanud ja tugevalt ekspordile orienteeritud, kirjutab Postimees.

"Leedu tööstused on suured ja laienevad," sõnas Eesti suurima piimatööstuse Valio Eesti tegevjuht Maido Solovjov. Kõige kiiremini kasvavad piimatööstused ongi Leedus, kus toodetakse ligi kaks korda rohkem piimatooteid kui Läti või Eesti üksinda võetuna.

Kui Eesti piimatööstuste toodangust läheb ekspordiks 20–30 protsenti, siis leedukatel ligi pool. "Neil on hästi ekspordile orienteeritud tööstused," märgib Valio juht. Leedukate ekspordivõimekusele aitavad kaasa ka Leedu valitsuse täiendavad toetused piimatootjatele ja ka eksporditoetused suurematele piimatööstusele, mida näiteks Eesti ja Läti ei võimalda.

Seda, et Leedu piimatööstuste tegevusel asub silma peal hoida, kinnitab ka E-piima juhatuse esimees Jaanus Murakas. "Konkurents on kahes asjas. Esmalt toorpiima valdkonnas, sest Leedus endas piima ei jätku – seal on suured tehased ehitatud, kuid Leedu piimatootmine ehk farmerite sektor on nõrk. Kui Eestis on suured, mitmesaja lehmaga farmid, siis Leedus tuleb pool piima farmidest, kus on kolm lehma ja pole isegi piimajahutajat," märkis Murakas.

Kuna kohalikud piimatootjad ei suuda oma tööstusi varustada, ostavad leedukad Lätist ja Eestist piima kokku. "Pakuvad kõrgemat hinda, oma farmerile aga maksavad ebanormaalselt madalat hinda. Selle arvelt saavad omale kasumi ja siis tulevad siit ostma kallima hinnaga," kinnitas ka E-piima juht.

Kui Eestis on viimastel kriisikuudel olnud piima kokkuostuhind 17 kuni 22 eurosenti liitrist, siis Leedu puhul on Eesti piimatööstusteni jõudnud info, et väikestele farmeritele makstakse 8 kuni 14 eurosenti. Kokkuvõttes tasub Leedu piimatööstustele aga kallima hinnaga piima ost Eestist-Lätist ära, kuna siit nad ostavad väiksema koguse kui kodust odavat piima.

Valio järel suuruselt teine Eesti piimatööstus, aktsiaselts Tere Balti riikide konkurentsis probleemi ei näe. "Leedus me ei müü üldse, ja täiesti põhimõtteliselt. Leedu on hästi suurte piimatööstustega, 25 protsenti töötajatest on põllumajanduses hõivatud – just nagu Valgevenes, tulevikus Ukrainas ja Poolas. Sellepärast me ei müü, sest alati läheb odavamaks," selgitas piimatööstuse juht Oliver Kruuda.

Kruuda sõnul on Baltikumi piimatööstustest kõige keerulisem olukord hoopis lätlastel, kuna neil on ühel pool suured Leedu piimatööstused, mis võivad turu odavate piimatoodetega üle ujutada ja viivad ära toorpiima. Teisel pool on eestlased. "Valio müüb Lätis hästi, meie müüme Lätis hästi," lausus piimatööstur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles