Kui raamatut ei saa lugeda, võib seda kuulata

, Eesti pimedate raamatu­kogu teabejuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pimedate raamatukogu teabejuht Priit Kasepalu tutvustab Väike-Maarja valla raamatukogu juhatajale Irma Raatmale DAISY-pleierit.
Eesti pimedate raamatukogu teabejuht Priit Kasepalu tutvustab Väike-Maarja valla raamatukogu juhatajale Irma Raatmale DAISY-pleierit. Foto: Eesti Pimedate Raamatukogu

10. märtsil tutvustasid nägemis- ja kuulmispuudega inimeste tehnilisi abivahendeid ning nägemispuudega inimeste raamatuid Väike-Maarja hooldekodu päe­vakeskuses MTÜ Jumalalaegas esindajad Janar Vaik ja Kaarel Sa­luste ning Eesti pimedate raamatukogu teabejuht Priit Kasepalu.

Väike-Maarja valla raamatukogu on Eesti vallaraamatukogudest aktiivseim nägemispuudega inimeste teenindaja. Raamatukogu juhataja Irma Raatma ja vanemraamatukoguhoidja Anu Laumets on raamatukogudevahelise laenutuse teel tellinud Tallinnas asuvast Eesti pimedate raamatukogust hulgaliselt heliraamatuid, mida pimedad või väga väikese nägemisjäägiga lugejad on kuulanud.

Üks põnevamaid ja kasutatavamaid abivahendeid heliraamatute kuulamiseks on DAISY-pleier, mis on loodud just nägemispuudega inimeste vajadusi arvestades.

Lugemise asemel kuulata

Kõik seadme nupud on reljeefsed ja sõrmega hästi eristatavad. Seade ütleb, mida mingile nupule vajutamine tähendab.

DAISY standard võimaldab liikuda plaadil oleva heliraamatu peatükkide alguseid pidi, valitud pikkusega ajavahemike järgi või fraaside kaupa.

“Fraaside kaupa liikumine on väga hea, sest nii saab mõtet uuesti kuulata,” hindas Irma Raatma seadet uurides. “Väga hea on ka see, et seade jätab meelde koha, kus heliraamatu kuulamine katkestati, ja võimaldab seda taas täpselt samast kohast jätkata,” lisas ta.

Peale paikse või kaasaskantava DAISY-pleieri saab niisuguseid heliraamatuid kuulata ka arvuti abil.

Pimedate raamatukogu teenindab nägemispuudega või mõne teise tavakirja lu­gemist takistava puudega inimesi.

Raamatukogus on tehtud ka mitu uuendust. Nüüd ei pruugi nägemispuudega lugejad enam maakonna, valla- või külaraamatukogude vahendusel heliraamatuid tellida, vaid võivad teha seda otse, võttes ühendust pimedate raamatukoguga ja tellides soovitud raamatud helikandjal koju.

Palju abivahendeid

Raamatuplaate ei ole vaja tagastada, teenus on lugejatele tasuta ja postikulud tasub pimedate raamatukogu. Valiku saab teha enam kui 1400 nimetuse hulgast.

DAISY-pleier on üks neist tehnilistest abivahenditest, mille hääljuhendamise eestikeelseks muutmise eest MTÜ Jumalalaegas ja Eesti hoiu­raamatukogu Eesti pimedate raamatukogu osakonna töörühm emakeelepäeval 2010. aasta parima keeleteo peaauhinna ning rahvaauhinna vääriliseks tunnistati.

Kui tavaliselt toodetakse ja müüakse neid abivahendeid ingliskeelse kõnega, on Eesti erand – enamiku abivahendite kõne on eestindatud. Eesti keeles kõnelevad kell, vererõhumõõtja, glükomeeter, värvimääraja, kalkulaator, köögikaal, saunakaal ja mõõdulint.

Kurtide inimeste vajadustest lähtudes on loodud spetsiaalsed häiresüsteemid – suitsuandur, uksekell ja beebinutualarm.

ERP

• Eesti pimedate raamatukogu (EPR) teenindab nägemispuudega või mõne teise tavakirjas teksti lugemist takistava puudega inimesi.
• EPR pakub registreeritud lugejatele CD-del heliraamatuid, -ajalehti ja -ajakirju, samuti punktkirjas trükiseid ja puuteraamatuid.
• Levitab ajalehtede ja ajakirjade elektroonilisi tekstiversioone kuulamiseks kõnesüntesaatoriga arvutil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles