Ametikooli erialavaliku kuul saab käe töiseks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enriko Januškevitšus (vasakult), ametikooli uus, veel nimetu maskott ning tislerite ja ehituspuuseppade õpetaja Tõnu Suurkaev tööhoos.
Enriko Januškevitšus (vasakult), ametikooli uus, veel nimetu maskott ning tislerite ja ehituspuuseppade õpetaja Tõnu Suurkaev tööhoos. Foto: Arvet Mägi

Rakvere ametikoolis on aprill erialavaliku kuu, mille käigus saavad õpilased oma käega ametit proovida - käe jahuseks või seguseks teha -, erialaõppureid varjutada ja oma huvides selgust saada.

Esimest korda väljakuulutatud erialavaliku kuu on suunatud VIII ja IX klassi ning gümnaasiumiastme õpilastele.

Kogu aprilli jook­­sul toimub nii arvuti-, toitlustuse-teeninduse, metalli- ja autoeriala ning ka puidu-ehituseriala ametipäevi.

Karjäärikoordinaator Ave Rosentali sõnul tuleb paraku küsimusele, miks eriala valiti, alatasa vastuseks:

“Sõber tuli, no ma siis tulin ka.” Ettevõtmise eesmärk ongi see, et õpilane ei valiks endale vale eriala ja hiljem ei tekiks koolist väljalangemist. “Kui nad saavad ise nuusutada, mis amet endast kujutab ja kas see meeldib neile. Sõber läheb küll, aga kui mulle kohe üldse ei istu, mis ma siis lähen,” lisas ta.

Koolilõpetajad ei kujuta sageli ette, mida valitud eriala endast kujutab.

“Hoolimata sellest, et õppekavad ja muu info on kodulehel olemas, aga nad ei süvene, vaid vaatavad n-ö pealkirja järgi,” arvas ka puidu- ja ehitusosakonna juhataja Olev Metsis.

“Kui õpilane leiab selle ametipäeva järel, et eriala talle üldse ei sobi, on see ka väga hea tulemus,” lisas täien­dusõppe osakonna juhataja Ada Väät.

Õpilaste abi

Erialavaliku kuu on juba prae­gu tähelepanu tõmmanud. Kooli huvijuhi Aive Alavere sõnul on juba igale eriale mitu noort registreerunud, üks noormees koguni neljale ametipäevale. “Väga paljud õpilased, kes on ühendust võtnud, on pannud ennast kirja mitmele erialale. Ja sageli just küsivadki seda, kas nad saavad ikka ise ka proovida, mitte ­ainult ei pea kuulama,” lisas ta.

Ada Väät selgitas, et uudistajad saavad asuda õpilaste prakti­kavarjuks: nad on kogu päeva ametikooli õppurite kõrval, kes neid siis juhendavad. Toitlustuse­-teeninduse osakonna juhataja Anneli Tohverti sõnul ongi hea see, et uudistajad saavad koos õpilastega teha nende töid ja küsida otse küsimusi. Juhenda­mis­kogemus on õpilastel olemas.

“Oleme teinud õppepäevi lasteaialastele, nüüd peaks olema lihtsam.” Ka kooli sisse astudes on hea, kui tuttavad juba ees ootavad.

“Ilmselt julgevad nad nii ka rohkem küsida, täiskasvanuga tekib neil vahel tõrge, pelgavad. Kui nad on käinud üheskoos koolis ja on küsimuste kord, siis on nad paraku hästi kuss,” arvas ka õppedirektor Anne Loos.

Ametipäevale registreerunud noor võib olla kindel, et saab ametist tõesti aimu, mõnel puhul tuleb kaasa võtta ka tööriietus. “Natuke müüri laduda, värvida, krohvida, torusid ühendada. Saab läbi käelise tegevuse tunda, kas talle amet sobib,” ütles Olev Metsis.

Kindel otsus

Kui huvilisi tuleb rohkem, siis korraldab kool tutvumispäevi lisaks. “Huvilistele me oma kooli uksi kinni ei pane,” kinnitas Ada Väät.

Kogu erialavaliku kuu jooksul käib Rakvere ametikooli huvijuht koos õpilasesindusega ka koolides ametikooli tutvustamas. Praegu on kokkulepe sõlmitud 13 kooliga ja kohtutud juba kuue Ida-Virumaa kooliga. Kuu lõpus, 29. aprillil on ametikoolis ka lahtiste uste päev, kus õpilased tutvustavad ise külalistele maja ja erialasid.

Ka uuel õppeaastal ametikoo­li eestvedamisel algav projekt, mille raames on üle 400 noorel töötul võimalus neljas koolis lisaks nõu saamisele ka ametit õppida, on pühendatud sellele, et kooli jõuaksid õppima just need, kellele mingi konkreetne eriala tõesti huvi pakub. “Töötutele noortele mõeldud projektist võib tulla uusi sihtrühmi nii meie kooli taseme- kui täiendusõppesse,” lisas Ada Väät.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles