Päästjad: äikese ajal lülita hoonest vool välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äike
Äike Foto: Toomas Huik/Postimees

Ilmateenistuse prognoosi kohaselt on kolmapäeval oodata tugevat vihma, äikest ja tuult ning päästeamet kutsub äikese ajaks hoonetest voolu välja lülitama ning veekogudest ja üksikutest puudest eemale hoidma

"Enne äikest tuleks kodule paigalda piksekaitsesüsteem," teatas päästeamet. See on eriti vajalik plekkkatuse, harjapleki või metallkonstruktsioonidega hoonetel, sest hoone metallist osad tõmbavad välku ligi. Samuti on see vajalik kõrgemal kohal asuvatel majadel. Ka teleriantennid peaksid olema maandatud.

Äikese lähenedes tuleks peakaitsmest vool välja lülitada. Kui see pole võimalik, siis tuleks elektriseadmete pistikud pesast välja tõmmata.

"Eemaldu veekogudest. Veendu, et lahtised ja lenduvad esemed, nagu aiamööbel, telgid ja muu, on turvalises kohas või tugevalt kinnitatud. Vii kergemad esemed siseruumidesse," hoiatab päästeamet.

Äikese ajal ei tohiks avada veekraani, sest vesi on hea elektrijuht. "Ära tee ahju ega pliidi alla tuld. Laetud osakesed suitsus toimivad piksevardana. Ära varju üksikute puude, metallmastide ega -aedade lähedale. Välgutabamuse võimalus on seal suurem," hoiatab päästeamet.

Äikese ja halva nähtavuse korral peaks autoga sõites ettevaatlik olema, paduvihma ja rahe ajal tuleks aga maanteeserval peatuda.

Kui maja asub lagedal või mäekupli peal, siis tuleks äikese ajaks aknad ja uksed sulgeda ning akendest eemalduda. Samuti tuleks võrgutelefoniga rääkimisest hoiduda ja lastele peaks selgitama, et ohtlik on välk, mitte müristamine.

Õnnetuste korral tuleks kohe helistada telefonil 112.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles