Juhtkiri: tore koht juures

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja
Virumaa Teataja Foto: Meelis Meilbaum

Iga päev suureneb maakera elanike arv 200 000 inimese võrra. Nädalaga on Eesti jagu inimesi juures. Ning kui praegu elab maal 7,6 miljardit inimest, siis aastaks 2050 on meid juba 9,5 miljardit.

Unustage liha, inimese eksisteerimiseks vajalike valkude saamiseks hakkame tulevikus sööma sojat ja satikaid, sest nende kasvatamiseks kulub märksa vähem maad ja vett. Just putukates peitub inimkonna näljaprobleemide lahendus ning mingil hetkel hakkame sitikaid ja ussikesi sööma ka meie siin Euroopas, meeldib see meile või ei. Putukad on odavad, kergesti paljundatavad ja toitvad.

Ja kas pugime siis diivanil vedeledes tarakane ja tõukusid, laseme robotitel kogu töö enda eest ära teha ning mandume liigina? Ei tahaks uskuda, et inimene on lõpuni nõus loovutama juhtpositsiooni tehisajule lihtsalt sellepärast, et ise oleskleda. Või siiski?

Ent samas – robotid asendavad inimtöökäsi ja toovad kullerina toitu koju, autod, rongid ja lennukid liiguvad ise ning neid pole sisuliselt vaja juhtida. Niimoodi jätkates võib juhtuda, et robotid saadavad inimkonna varsti Maalt minema ja meie järeltulijad peavad hakkama endale uut planeeti otsima.

Kindlasti on üks tore koht Rakveres juures, kuhu külalised kaugemalt või õpilasrühmad lähemalt tulla saavad.

Võibolla tasuks selle peale natuke rohkem mõelda ja mitte tegeleda niivõrd aktiivselt näiteks mingitesse Aafrika riikidesse e-riigi arendamise võimaluste otsimisega. Sinna oleks vaja esmalt luua normaalne elektriühendus, anda vett, toitu ja elementaarset kooliharidust.

Sihtasutus Virumaa Muuseumid on teinud piiratud vahendeid ja võimalusi arvestades ära väga suure töö ning avanud 224 aasta vanuses muinsuskaitsealuses Rehbinderi majas mitu mõtlemapanevat näitust.

Interaktiivsust, mida nüüdisajal  on kombeks muuseumidest otsida, on küll veidi vähe, ent siiski on nii robotite kui ka maailma toitmise näitusel palju leidlikke lahendusi. Ning kindlasti on üks tore koht Rakveres juures, kuhu külalised kaugemalt või õpilasrühmad lähemalt tulla saavad.

Ja lisaks sellele on varakambritest välja toodud ajaloolised esemed, mida pärast politseimuuseumi avamist enam kusagil inimestele näidata polnudki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles