Estonian Cell: süvamere väljalasu toru leke on kardetust väiksem

Margus Martin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Cell.
Estonian Cell. Foto: Meelis Meilbaum

Estonian Celli juhatuse liikme Siiri Lahe sõnul oli tehase süvamere väljalasutoru leke ettevõttele ootamatu sõnum. Tänane tuukrite kontrollkäik näitas, et leke on esialgu kardetust väiksem.

Merre jõudev puhastatud heitvesi on tervisele ja keskkonnale ohutu ning selle kvaliteet vastab keskkonna kompleksloa normidele.

Täna kontrollisid tuukrid Kunda lahes Estonian Celli süvamere väljalasu toru seisukorda. "Tuukrid leidsid ligikaudu ühe kilomeetri kaugusel kaldast kaks väikest pragu ja ühes kohas ühenduskoha nihke. Leke on kardetust väiksem, esialgsel hinnangul suundub enamik veest torus siiski ettenähtud süvamere väljalasu suunas, mis on 2,4 kilomeetri kaugusel kaldast," selgitas Lahe.

Esialgsel hinnangul on toru kahjustused mõjutatud ilmastikuoludest. Toru töökindel eluiga oleks pidanud olema vähemalt 50 aastat. Uurimistulemuste detailne kokkuvõte valmib uuel nädalal, 28. detsembriks, mille põhjaliku analüüsi järel koostab ettevõte lekke kõrvaldamise tegevuskava.

Siiri Lahe kinnitas veelkord, et merre jõudev puhastatud heitvesi on tervisele ja keskkonnale ohutu ning selle kvaliteet vastab keskkonna kompleksloa normidele. "Meil on kohustus võtta tehasest väljuva puhastatud heitvee kvaliteediproove iga päev ja me oleme seda ka 12 aastat iga päev teinud. Kõik näitajad on vastanud ettevõttele seatud rangetele keskkonnanõuetele," selgitas ta.

Mereseire kohta selgitas Lahe, et tehase käivitamise järel tehti mereseiret igal aastal kuni kaldani välja. Kuna muutusi meretaimestikule ega -elustikule ei täheldatud, pikendas keskkonnaamet kompleksloaga määratud seirevahemikku kolmest kuni viie aastani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles